V strelskem napadu v čakalnici bolnišnice na severovzhodu Češke je bilo danes zjutraj ubitih šest oseb, dve sta ranjeni. Po poročanju prič je 42-letni gradbeni inženir Ctirad V. vstopil v čakalnico in brez opozorila začel streljati. Ciljal naj bi v glave in vratove žrtev. Policija je osumljenca, ki je s kraja pobegnil, lovila tri ure, med drugim tudi s helikopterjem. Ko so ga našli in obkolili njegov avto, si je s strelom v glavo sodil sam. »Našli smo njegov avto, bil je v njem. Odjeknil je strel. Moškega smo že identificirali,« je lokalna policija obvestila prek twitterja. O njegovem motivu zaenkrat še niso povedali nič, so pa zapisali, da je star 42 let.

Okoliščine streljanja in motiv morilca še niso čisto znani, je pa oblastem pri lovu na sina pomagala njegova mama. »Prišel je domov, ji povedal, kaj je storil, nato pa odšel,« je medijem pojasnil premier Andrej Babiš in dodal, da je bil strelec najverjetneje duševno bolan moški, ki je deloval sam. Vodja bolnišnice je potrdil, da je bil osumljeni pacient v ustanovi, a ne na urgenci, kjer je potekal krvavi pokol.

»Prepričan je bil, da je neozdravljivo bolan in da mu nihče ne želi pomagati. Bil je v vseh bolnišnicah, na pregledih pri vseh zdravnikih. Prejšnji mesec ga zaradi tega sploh ni bilo v službo, saj je bil neprestano na bolniški,« je o svojem zaposlenem povedal šef podjetja. Kaj točno mu je bilo, če sploh, še ni znano.

Osumljenca iskali tudi prek twitterja

Šest smrtnih žrtev je kmalu po streljanju potrdil češki minister za zdravje Adam Vojtech. Napad so prijavili ob 7.19 uri, pet minut kasneje je bila policija že na kraju. »V napadu je umrlo več ljudi, a o podrobnostih ne morem razpravljati. Policija dela vse, da bi čim prej rešila to situacijo,« je za češko javno televizijo komentiral notranji minister Jan Hamacek.

Bolnišnico so evakuirali, osumljenca pa so iskali kakšne tri ure. Tudi s pomočjo spletnih družbenih omrežij. Na twitterju so najprej objavili fotografijo moškega v rdeči jakni, ki naj bi bil osumljenec, a so naknadno sporočili, da gre za pričo.

So pa v še enem tvitu zapisali, da iščejo moškega, ki se je s kraja streljanja odpeljal v srebrno sivem avtomobilu znamke renault laguna. »Osumljenec je nevaren, najverjetneje tudi oborožen. Ne približujete se mu, če ga opazite, pokličite policijo.«

Smrtonosni napad je najhujši po letu 2015 na Češkem, ko je moški v restavraciji v kraju Uhersky Brod ubil osem oseb.