Čilsko vojaško letalo je v ponedeljek proti večeru poletelo iz zračne baze v mestu Punta Arenas na jugu države. Cilj 17 članov posadke in 21 potnikov je bilo zračno vojaško oporišče na Otoku kralja Jurija na Antarktiki. Dve uri po vzletu je štirimotorno letalo izgubilo radarsko povezavo. Njegov zadnji znani položaj je bil 390 navtičnih milj od vzletne lokacije ter 280 navtičnih milj od cilja na Antarktiki.

Ob izgubi komunikacije z letom je vojska sprožila alarm in zagnala reševalno akcijo, pri kateri so pomagala tudi druga letala in mornarica. Za pogrešanega so ga razglasili, ko je po njihovih ocenah ostal brez goriva. »Predvidevamo, da je letalo strmoglavilo. V vsakem primeru bi jim do zdaj že zmanjkalo bencina,« je na tiskovni konferenci pojasnil general čilske vojske Francisco Torres, a poudaril, da reševalne akcije še niso sklenili.

Na krovu letala je bila logistična operama ter osebje za vojaško bazo na Antarktiki. Čile ima tam kar devet oporišč, največ med vsemi državami na svetu. Ta se razprostirajo po več kot 1,2 milijona kvadratnih kilometrov ozemlja, ki ga Čile nadzoruje na Antarktiki.