Demokratska večina v pravosodnem odboru bo predvidoma do konca tedna potrdila najmanj dve ali več točk obtožnice proti Trumpu, o čemer bo potem do novega leta glasoval celoten predstavniški dom. V primeru potrditve obtožnice se potem uradno začenja postopek ustavne obtožbe, ki bo dobil epilog na sojenju v senatu z republikansko večino.

»Predsednik Trump je usmerjal več mesecev dolgo spletko, da dobi tujo pomoč za svojo kampanjo za ponovno izvolitev leta 2020. Zadrževal je uradno pomoč Ukrajini, da jo prisili v politično vpletanje v naše notranje zadeve. Kot del te spletke je Trump povečeval pritisk na predsednika Ukrajine, da javno naznani dve preiskavi, ki bosta pomagali prizadevanjem za njegovo ponovno izvolitev,« je povedal demokratski pravnik Daniel Goldman.

»Pritiskal je sam in s pomočjo svojih agentov znotraj in izven ameriške vlade s pogojevanjem srečanja v Ovalni pisarni in 391 milijonov dolarjev davkoplačevalskih sredstev, potrjenih v kongresu, ki so bila ključna za ukrajinske zmogljivosti odvračanja ruske agresije. Ko se je to razkrilo, je vojaško pomoč sprostil. Do srečanja v Ovalni pisarni ni prišlo.«

»Ko se je soočil z odprtjem uradne preiskave pred ustavno obtožbo pa je Trump sprožil neverjetno kampanjo obstrukcije kongresa z ukazom vladnim agencijam in vladnim uradnikom, da kljubujejo pozivom za dokumente in pričanja,« je dejal Goldman v povzetku 300 strani dolgega preiskovalnega poročila z zaslišanj odbora za obveščevalne zadeve, ki ga je pravosodni odbor poslal tudi v Belo hišo.

Republikanci: Gre za politični proces

Drugi demokratski pravnik Barry Berke je kongresu predvajal video posnetke z zaslišanj v obveščevalnem odboru in tudi predsednikove izjave, ki potrjujejo obtožnico. Med drugim video posnetek, v katerem Trump razlaga, da lahko kot predsednik ZDA dela, kar želi. Trumpa je obtožil, da je postavil svoje osebne interese nad interese države in republikanci so nemudoma zahtevali, da se celotna Berkejeva predstavitev črta iz zapisnika.

Predsednik pravosodnega odbora Jerry Nadler jih je opozoril, da pravilnik zahteva določeno obnašanje le od kongresnikov, ne pa tudi od prič, in demokrati so z glasovanjem zahtevo zavrnili. Nadler je pribil, da je Trump postavil sebe pred državo, kar je neizpodbitno dejstvo.

Preiskava pred ustavno obtožbo se je začela po razkritju, da je Trump od ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega zahteval napoved preiskave njegovih političnih nasprotnikov v ZDA, s čimer je pogojeval izplačilo v kongresu potrjene pomoči Ukrajini. Trumpovo početje je bilo, po besedah demokratskih pravnikov, v nasprotju z ameriško politiko in interesi ter je koristilo Rusiji.

Republikanski pravnik Steve Castor se v same obtožbe proti Trumpu ni spuščal, ampak je trdil, da gre za politični pregon predsednika. Pritoževal se je, da se demokratom preveč mudi z ustavno obtožbo, da želijo spremeniti izid volitev leta 2016 in omenjal celo nekdanjega Trumpovega odvetnika Michaela Cohena, ki sedi v zaporu, ker je za Trumpa izvršil plačilo dvema ženskama za molk o spolnih odnosih s Trumpom.

Vodilni republikanec v odboru Doug Collins je zatrdil, da demokrati enostavno ne morejo sprejeti dejstva, da je Trump predsednik in nimajo kandidata, ki bi ga bil sposoben premagati na volitvah, zato se gredo ustavne obtožbe. Šlo naj bi za farso in tudi Collins je menil, da se demokratom preveč mudi.

Številne prekinitve

Collinsovi kolegi so postopek prekinjali s parlamentarnimi vprašanji in predlogi ter zahtevami za glasovanja, na katerih so pogoreli, ker imajo demokrati večino. Trump je sproti tvital znane napade na proces z mnenji, da gre za lov na čarovnice, da je gospodarstvo imenitno, da so demokrati sramota in tako naprej.

Postopek je prekinil tudi voditelj na mediju, ki je znan po »proizvodnji« teorij zarote, InfoWars Owen Shroyer, ki je zakričal, da je Trump nedolžen, nakar so ga kongresni policisti pospremili iz dvorane. Med slovesom je še dodal, da so volili za Trumpa, da ga demokrati odstranjujejo, ker ga ne marajo in da mu je slabo zaradi te demokratske izdaje države.

Trumpova obramba zaenkrat poteka v skladu s scenarijem, ki ga je predlagal takratnemu predsedniku ZDA Billu Clintonu pred 21 leti, ko je bil še demokrat. Trump je takrat predsedniku svetoval, naj se spravi na priče proti njemu, ne sodeluje s kongresom in pravosodjem ter ne prizna ničesar.