Najbolj odmeva novica, da je Amazon najel 31.000 kvadratnih metrov pisarniškega prostora v obnovljenem predelu Manhattna Hudson Yards, kjer namerava zaposliti 1500 ljudi. Za to se je odločil manj kot leto dni po tistem, ko so prebivalci Long Island Cityja v Queensu skupaj z nekaterimi politiki in aktivisti zavrnili postavitev drugega sedeža za to spletno prodajalno.

Guverner zvezne države Andrew Cuomo in župan mesta New York Bill DeBlasio sta podjetju ponujala več kot tri milijarde dolarjev davčnih in drugih ugodnosti ter pričakovala 25.000 delovnih mest, prebivalci Long Island Cityja pa so v pričakovanju povišanja najemnim, uničenja sosesk in prometne nočne more prihod velikana zavrnili.

Med aktivisti proti Amazonu je bila demokratska kongresnica Alexandria Ocasio Cortez, ki so jo nato napadli, da uničuje gospodarski razvoj New Yorka in da zaradi nje nobeno podjetje ne bo več prišlo v to mesto. Po novici, da bo Amazon v New York zdaj prišel brez subvencij, je objavila svojo fotografijo na kavču z nogama na mizi in pripisala, da čaka opravičilo tistih, ki jo sovražijo.

V mesto se širi tudi Google

»Glej no glej. Amazon prihaja brez javnega denarja in drugih korporacijskih daril,« je sporočila. Opravičil seveda ni dobila, deležna pa je bila napadov, da nič ne razume in naj gre raje nazaj za natakarico.

Amazon ni edini, ki polni prazen prostor novih stolpnic Hudson Yardsa. Upravljalec največjega družbenega omrežja na svetu Facebook je že podpisal najemno pogodbo za 140.000 kvadratnih metrov pisarniških prostorov, trenutno pa se pogaja za še več kot 65.000 kvadratnih metrov blizu Hudson Yardsa. Facebook namerava imeti v New Yorku 14.000 zaposlenih.

Tudi tehnološki velikan Google se širi v mesto s pogodbo za 120.000 kvadratov, pri čemer načrtuje povečanje delovne sile za 7000.

Ob prihodu tehnoloških velikanov si roke manejo tudi lastniki nepremičnin. Posledica bodo gradnje novih poslopij in višje najemnine. Dokler so te na Manhattnu, ki je razen redkih izjem že zdaj zelo drag, je to sicer za Newyorčane dobrodošlo.

Zadovoljni bodo tudi v restavracijah, prevoznih podjetjih, trgovinah in športni industriji, saj mladi Newyorčani potrošijo več denarja za fitnes kot za hrano. Od leta 2014 do leta 2018 je število voznikov prevoznih podjetij, kot sta Uber in Lyft, pa tudi taksijev in limuzin, naraslo s 30.000 na 120.000.