Gasilci so si nemudoma nadeli zaščitne maske. Smrdelo je po goreči plastiki in zažganem olju. Nič čudnega, v podjetju se ukvarjajo z zbiranjem in predelavo odpadnega olja ter nasploh s prevzemom in obdelavo nevarnih odpadkov. »Letno prevzamemo na tisoče nevarnih odpadkov,« piše na spletni strani podjetja v industrijski coni, ki je zaradi neurejene kanalizacije in potencialne nevarnosti za okolje že vrsto let trn v peti lokalni civilni iniciativi. Naj omenimo, da ta cona leži le nekaj sto metrov stran od domovanja ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek.

Zagorelo je pod nadstreškom z več zabojniki, plastičnimi zbiralniki in tovornim vozilom. Pogorel je tudi nadstrešek. Aktiviran je bil ekološki mobilni laboratorij uprave za zaščito in reševanje. Evakuiranih je bilo 30 zaposlenih oziroma celoten kompleks industrijske cone. Kranjski gasilci so v bližnjem potoku Trenča namestili lovilne pregrade in pivnike za preprečitev onesnaženja. Poškodovan ni bil nihče. »Vsebino zabojnikov in zbiralnikov še preverjajo. Stanovalci na širšem območju naj imajo do nadaljnjega zaprta okna,« je sporočil Bojan Kos s kranjske policijske uprave. Na kraju požara je bila tudi pristojna inšpektorica za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami. Po dveh urah je okoli sto gasilcev požar pogasilo. »Gasilci so na kraju vzpostavili varne pogoje in odpravili nevarnost. Zato požarna straža ni več potrebna. Naprave tudi danes niso zaznale prisotnosti nevarnih plinov,« so sporočili s PU Kranj.

Požar ni bil podtaknjen

Kriminalisti  so  opravili ogled kraja in identificirali mesto nastanka požara. Zagorelo je v enem od večjih zabojnikov za industrijske odpadke, ogenj pa se je od tam razširil še na dva druga sosednja zabojnika ter na parkirano tovorno vozilo, plastične zbiralnike in del nadstreška.

Po prvi oceni je nastalo za nekaj deset tisoč evrov materialne škode. Ogenj je bil omejen samo na tisti del industrijske cone, kjer se skladiščijo industrijski odpadki. Po do sedaj preverjenih podatkih so bili industrijski odpadki v zabojnik, kjer je zagorelo, preloženi včeraj dopoldan. Z ogledom so kriminalisti izključili možnost, da bi bil požar podtaknjen. Na kraju so bili zavarovani posamezni vzorci materiala, ki bodo predmet nadaljnjih preiskav. Z ugotovitvami bodo kriminalisti seznanili pristojno državno tožilstvo.

Ekološki mobilni laboratorij ELME je po meritvah prisotnosti nevarnih snovi poročal, da so gorele odpadne krpe, tekstil in zračni filtri. Preverili bodo tudi vzorce s tal pogorišča. Gasilska voda, s katero so gasilci gasili požar in v kateri je bilo penilo, je odtekla po kanalizacijskih jaških. Penilo v vodi ni nevarno okolju, navaja uprava za zaščito in reševanje. Del gasilske vode, približno 20 kubičnih metrov, so iz jaškov prečrpali delavci Komunalnega podjetja Kranj, del pa jo je odteklo v bližnji potok, kjer so bili vidni ostanki penila.