Medtem ko so pred dnevi delavci le nekaj metrov od Plečnikovega prehoda urejali Kongresni trg, so na drugi strani podhoda v zimskem soncu uživali študenti. Pijača in cigareta sta jim prijali, prav tako kot brezdomcem. Ti so se na stopnicah podhoda, na pol poti med lokali pri Maximarketu in decembrsko okrašenim Kongresnim trgom, pokriti z odejo stiskali k steni. Eden od njih, ime mu je Matjaž, je povedal, da se poleg njih na tem mestu največkrat zadržujejo študenti, ki rajajo v bližnjem lokalu, medtem ko drugi le hitijo mimo. Ljubljanska občina se je podhod in tamkajšnje lokale, ki so zdaj zaprti, namenila urediti. Objavili so javno naročilo za izvedbo gradbeno-obrtniških in inštalacijskih del.

Še kakšna postelja bi prav prišla

V enem od zapuščenih prostorov so še pred nekaj meseci spali Matjaž in njegovih kolegi, a potem jih je mesto zapečatilo, brezdomci pa so si morali poiskati drugo ležišče. Stene in vhodi v lokale so danes obloženi z železom zlate barve. »Včasih je bil tukaj bife,« je pokazal, kje so še nedavno spali. »Nikoli ni bilo mraz, ker gre mimo toplovod,« je dejal in dodal, da zdaj spijo zunaj. »Tukaj pa je mraz. Moraš se malo bolje zaščititi. Za zdaj mi zadostujeta dve odeji. Eno položim na tla, da se nanjo uležem, z drugo se pokrijem,« je dejal, medtem ko je puhal cigaretni dim in je tu in tam izpod odeje vzel plastenko z belim vinom. Matjaž je razložil, da podhod ni ravno živahen, a da ni vedno tako: »Ko poleti dežuje, je tu kot na nogometni tekmi. Mladina pride sem z žganimi pijačami, potem pa odidejo v sosednji lokal, kjer cel večer žulijo eno pijačo.«

Medtem ko se danes v podhodu večinoma zadržujejo brezdomci in študenti, je bilo včasih drugače. Matjaž in njegova prijatelja so naštevali, kaj vse je bilo v teh prostorih: trafika, poslovalnica kopitarne Sevnica, fotokopirnica, podajalna lego kock, bar, bukvarna… Zdaj so odprta le še vrata javnega stranišča in Društva prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote, ki brezdomcem ponuja dnevni center s toplimi obroki in zavetišče. Strokovna delavka Ana Nuša Zavašnik je povedala, da imajo postelje vedno polne in da je podobno tudi v drugih zavetiščih v mestu. »Še kakšna postelja bi prav prišla, sploh za ženske,« je dejala in potrdila Matjaževe besede, da zvečer in ponoči Plečnikov podhod po navadi zasede zabave željna mladina.

Elitna prenova?

»Zgodilo se je že, da so bili mladi do brezdomcev nasilni. Včasih podhod ostane tudi poln odpadkov, kakšno soboto zjutraj je podoben smetišču. Marsikdo reče, da smeti za sabo puščajo brezdomci, kar pa ni res, saj zvečer tam ostanejo morda le trije ali štirje,« je dejala in dodala, da so brezdomci nekoč spali »tam zadaj«, torej v zapuščenem lokalu, kjer so se počutili bolj varni. Ta in drugi prostori okoli bodo zdaj obnovljeni.

V Društvu prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote menijo, da bi Plečnikov podhod lahko postal prostor, v katerem bi poskrbeli za širše potrebe brezdomcev in druge socialne skrbi mesta. »Lahko bi uredili dodatna ležišča in tuše za brezdomce, razdeljevalnico rabljenih oblačil ali trgovino za živila, ki so tik pred pretečenim rokom. Potreb in možnosti je veliko. Želimo si, da bi znotraj njih iskati rešitve za višji standard vseh občanov,« pravi Ana Nuša Zavašnik. Projektant je v načrtu zapisal, da želijo s prenovo oblikovati prostore na nivoju, primernem elitni lokaciji mesta. Kaj bo po prenovi z brezdomci, niso zapisali.