Nogometaši Manchestra Uniteda so v 16. krogu angleškega prvenstva drugič na zadnjih petih medsebojnih obračunih premagali mestnega tekmeca Manchester City. Tekmo so dobili z 2:1, uspeh pa je bil še toliko slajši, saj so tri točke osvojili na stadionu svojih mestnih tekmecev. Dve muhi na en mah je ubil trener rdečih vragov Ole Gunnar Solskjaer, ki je po slabšem vstopu v sezono z zmago vsaj začasno utišal najglasnejše kritike, obenem pa močno zagrenil življenje stanovskemu kolegu na klopi Manchestra Cityja Pepu Guardioli. Njegova ekipa se je s četrtim prvenstvenim porazom še oddaljila od prvega mesta in ubranitve naslova, saj se je njen zaostanek za vodilnim Liverpoolom povečal že na 14 točk. Guardiolovo moštvo ima po 16 krogih le 32 točk, kar je celo najslabši vstop v sezono za katalonskega stratega, odkar je zakorakal v trenerske vode. Za nameček na strani meščanov ni niti zgodovina, saj doslej v angleškem prvenstvu ni še nobena ekipa postala državni prvak, potem ko je za prvim mestom zaostajala za 14 točk.

»Manchester United se brani in napada zelo uspešno in to je treba sprejeti. Na tej ravni igrajo tudi Liverpool, Barcelona, Real Madrid in Juventus. To so ekipe, ki nam stojijo nasproti, naša realnost pa je takšna, da se morda ne moremo enakovredno kosati z njimi. S tem se moramo sprijazniti, se izboljšati in iti dalje. V prvenstvu zaostajamo za 14 točk zaradi napak, ki smo jih storili, zaradi kakovostnih nasprotnikov in še posebej zaradi stvari, ki so zunaj našega nadzora,« je priznal Pep Guardiola, ki se mu je povrhu prvič od prihoda v klub zgodilo, da je v eni sezoni izgubil dve domači prvenstveni tekmi.

Neville nastavil ogledalo rojakom

Nogometni praznik v Manchestru je sicer zasenčilo rasistično obnašanje nekaterih navijačev. Te je kamera posnela, kako so z opičjimi gestami žalili temnopoltega Brazilca v vrstah Uniteda Freda in vanj metali tudi predmete. »Še vedno živimo v zelo nazadnjaški družbi. Žal se to dogaja na nekaterih stadionih. Zgodilo se je tu in zgodilo se je tudi nekaterim mojim prijateljem v Ukrajini. Seveda je vse skupaj žalostno, a moramo ostati pokončnih glav in na to pozabiti,« je bil po tekmi upravičeno razočaran Fred.

Incident je pod drobnogled vzela tudi Angleška nogometna zveza (FA), pri Manchestru Cityju pa so obljubili, da bodo odgovorne za rasistične zmerljivke kaznovali s prepovedjo vstopa na njihov stadion. Med tistimi, ki so incident obsodili najostreje, je bil sicer nekdanji član Manchestra Uniteda Gary Neville, ki je za dogodek okrivil tudi predsednika britanske vlade Borisa Johnsona. »Na debatah lahko slišimo premierja, kako govori o migracijah in situacijo le še dodatno podžiga. Stanje se je v zadnjih letih drastično poslabšalo. Ne le v nogometu, temveč v državi na splošno. Kar se je zgodilo na tekmi, je strašno in odurno, treba bo ukrepati. Vsi nosimo določeno mero odgovornosti. Vselej obsojamo druge države, kako se spopadajo z rasizmom, a tudi mi se s težavo spoprijemamo mlačno,« je bil brez dlake na jeziku bivši reprezentant Anglije Gary Neville, čigar komentar je na Otoku močno odmeval.

Neuspešna Bayern in Juventus

V petih najmočnejših evropskih nogometnih ligah Manchester City ni bil edini državni prvak, ki je izgubil. Slab konec tedna imata za seboj tudi Juventus iz Torina in Bayern München. Torinčani so v serie A v Rimu klonili proti Laziu, kar je bil njihov prvi poraz proti sinje modrim na stadionu Olimpico po letu 2003 in sploh prvi v letošnji sezoni. Rimljani so staro damo ugnali s 3:1 in vpisali že sedmo zaporedno zmago, kar jim je v prvi polovici sezone ni uspelo še nikoli.

Po odhodu trenerja Nika Kovača in seriji štirih zaporednih zmag sapa znova pohaja Bayernu, saj je pod vodstvom začasnega stratega Hansija Flicka izgubil drugič zapovrstjo. Potem ko je bil v bundesligi v 13. krogu od Bavarcev z 2:1 boljši Bayer Leverkusen, so ti z identičnim izidom izgubili še na gostovanju pri vodilni Borussii Mönchengladbach. Še na tretji zaporedni tekmi gola ni dosegel prvi strelec nemških prvakov Robert Lewandowski, moštvo pa je po neuspehu nazadovalo na sedmo mesto. Kljub temu Bayern še zdaleč ni v izgubljenem položaju, saj za prvim mestom zaostaja za le sedem točk. Identičen zaostanek je imel na primer tudi februarja letos, a na koncu sezono kljub temu končal tako s pokalno kot državno lovoriko.