Skorajda ni zares uspešnega filma ali filmske franšize, ki ne bi prej ali slej dočakala nekakšne različice, v kateri se iz tako rekoč vsega, kar je bilo predstavljeno v originalu, norčujejo na najočitnejši možen način. Z izjemo komedij, seveda. Pri čemer je zares uspešnih parodij bolj malo, saj gre večinoma za humor na prvo žogo, ob tem pa večini ljubiteljev originalov niti ni všeč, da se kasneje nekdo norčuje iz njihovega priljubljenega filma. Kakor koli, ena izmed precej uspešnih parodij na akcijske filme, v prvi vrsti seveda na serijo filmov o Jamesu Bondu, je tista z glavnim junakom Austinom Powersom (Mike Myers). Naposled so med letoma 1997 in 2002 posneli kar tri filme, ki so med drugim znani tudi po tem, da je glavni igralec Mike Myers v njem igral več vlog, poleg drugih tako naslovnega junaka kot glavnega negativca z imenom dr. Zlobnik.

No, če je zadeva parodija na Jamesa Bonda, je seveda povsem logično tudi, da v filmih Austina Powersa pomembno vlogo odigrajo avtomobili. Še več, teh se je zvrstilo kar nekaj, in ne, med njimi ni bilo astona martina. Je bil pa zato v vidni vlogi še en predstavnik britanske avtomobilske industrije, Jaguar (Powers mu reče kar »shaguar«), in sicer s kar dvema avtomobiloma, modeloma E-type in XK8, bolj ali manj pa so izpostavljeni tudi mini cooper, volkswagen beetle in cadillac eldorado.

Obarvan v britansko zastavo

Edini avtomobil, ki se pojavlja v vseh treh filmih Austina Powersa, je jaguar E-type. Gre za primerek letnika 1970, če se sprašujete, zakaj tako starega, pa je razlaga preprosta. Filmska zgodba namreč oriše, da ga Austin Powers najprej vozi leta 1967 (torej tri leta pred tem, ko so ta avtomobil v resnici izdelali), v katerem glavnega junaka zamrznejo za 30 let. Ko ga leta 1997 odtalijo, pa omenjeni jaguar z vpadljivo registrsko tablico z napisom »swinger« še vedno predstavlja njegovo prevozno sredstvo.

Zgodba filmskega jaguarja je zanimiva tudi zaradi tega, ker so ga pred začetkom snemanja povsem restavrirali, veliko pa so ga nato uporabljali za promocijo filma v ZDA, kjer so z njim prevozili okrog 10.000 kilometrov. Njegov kasnejši lastnik, zasebni zbiralec Ernest Praag, ga je pred nekaj leti prodal za 71.000 funtov, in to odlično ohranjenega z značilno britansko zastavo čez vso karoserijo. »Gre za zelo redek in unikaten avtomobil, ki je zagotovo dobra naložba, podobno kot bi kupili kakšnega astona martina, ki ga je vozil James Bond,« je takrat povedal Praag. Kdo je njegov novi lastnik, se ni izvedelo.

Mini kot podmornica

Drugi jaguar, kabrioletski XK8, s pomenljivo registrsko tablico z napisom »shaguar«, je svojo vlogo odigral v tretjem filmu z naslovom Austin Powers v Zlatotiču (Austin Powers in Goldmember). Tudi ta je bil v celoti obarvan v barve britanske zastave, dalo se ga je upravljati tudi s posebno uro, med drugim pa je imel neprebojna stekla in katapultni voznikov sedež. Prav tako je bil v enake barve v istem filmu obarvan tudi mini cooper, ki je bil sicer last Austinovega očeta Nigla Powersa, glavna značilnost avtomobila pa je bila, da je lahko (spet povezava z Bondom) služil tudi kot – podmornica.

Avtomobila, ki nista bila obarvana v britanske barve (ker tudi nista bila britanska) in sta v filmih o Austinu Powersu odigrala omembi vredni vlogi, sta bila še povsem pisani kabrioletski volkswagen beetle letnik 1999 in cadillac eldorado letnik 1976. Oba sta služila kot časovni stroj, saj je Austin Powers z njima potoval v preteklost. Prvi je imel registrsko tablico z napisom »swinger2«, drugi »swinger3«, prvi je nastopal v drugem delu filma z naslovom Vohun, ki me je nategnil (The Spy Who Shagged Me), drugi pa v že omenjenem zadnjem delu.