Koroška Slovenka Angelika Mlinar, ki je bila na majskih evropskih volitvah nosilka liste SAB, je korak bliže funkciji ministrice brez listnice za razvoj, strateške projekte in kohezijo. Danes so jo namreč organi SAB tudi uradno potrdili kot kandidatko stranke za ministrsko mesto in predlog že poslali premierju Marjanu Šarcu.

Kot je znano, ima Mlinarjeva težave, saj je zgolj avstrijska državljanka, naša severna soseda pa dvojno državljanstvo dovoli le izjemoma. Mlinarjeva jo je za dovoljenje zaprosila že pred slabima dvema mesecema, a pristanka avstrijske strani (še) ni dobila. Kljub temu je prejšnji teden podala vlogo za slovensko državljanstvo. Pričakuje, da ji bo Avstrija dvojno državljanstvo vendarle dovolila, saj bi ji morala v nasprotnem primeru »aktivno odvzeti avstrijsko državljanstvo«. To so na primer pred kratkim naredili bivšemu borcu Islamske države. Da bi to storili njej, pa si Mlinarjeva ne predstavlja. »Nepredstavljivo bi bilo, da bi država EU odvzela državljanstvo svoji državljanki, ker je zaprosila za državljanstvo v sosednji državi. To bi bilo v nasprotju z zakonodajo EU,« je dejala Mlinarjeva.

Odločitev o državljanstvu lahko vlada sprejme hitro

Premier Marjan Šarec si želi, da bi problem državljanstva Mlinarjeve čim hitreje rešili in da bi državni zbor o njeni ministrski kandidaturi odločal že na redni seji, ki se začne v ponedeljek. »To je treba narediti na decembrski seji, sicer bomo prišli v časovno zanko, ki ne bo dobra ne za ugled vlade ne za ugled stranke,« je ob robu današnjega obiska slovenskih vojakov na misiji na Kosovu dejal za STA. Spomnimo, da bodo takoj po koncu decembrske redne seje državnega zbora nastopile parlamentarne počitnice in bi torej obstajala večja možnost, da bi predlog zaradi manjše udeležbe poslancev padel.

Kot pravijo naši viri iz vladnih vrst, lahko vlada odločitev o podelitvi državljanstva po izredni naturalizaciji sprejme zelo hitro. Zato možnosti, da bi predlog o imenovanju Mlinarjeve na ministrsko mesto uvrstili še na sejo državnega zbora ta mesec, ne izključujejo. »Predsednik vlade verjetno lahko postopke pospeši do te mere, da se mu uresniči želja, da bi poslanci o kandidatki za ministrico odločali že na decembrski seji. Sicer pa imam pooblastila za začasno vodenje službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko do 7. januarja, torej je to skrajni rok za izpeljavo vseh postopkov,« je danes dejala Bratuškova. Ob tem je dodala, da tudi premierja Šarca čaka »majhna naloga, kar sem mu povedala že pred enim mesecem«. To pa je, da v parlamentu zagotovi potrebno večino, da bo Mlinarjeva res postala ministrica.

Z Mlinarjevo se veseli vsa vas

Bratuškova je ocenila, da je SAB izbrala najboljšo možno kandidatko, ki se bo tako na samem zaslišanju pred parlamentarnim delovnim telesom kot pri vodenju službe dobro odrezala. »Življenjepis Angelike Mlinar govori o tem, da ima veliko izkušenj v Bruslju. Prepričani smo, da lahko s svojim znanjem in povezavami na ministrskem mestu ogromno naredi,« je dejala predsednica SAB. Izpostavila je še, da je Mlinarjevo že večkrat seznanila, kaj so največji problemi resorja za razvoj in evropsko kohezijsko politiko: eno je črpanje sredstev v obstoječi finančni perspektivi, še večji izziv pa so pogajanja za novo finančno perspektivo.

Mlinarjeva je predlog SAB, da postane ministrica, danes označila kot »veliko čast« pa tudi kot priznanje narodni skupnosti koroških Slovencev. »V vasi, kjer sem odraščala, je to zgodba za celo vas. Vsi se veselijo,« je dejala Mlinarjeva. Če bo imenovana na ministrsko mesto, se namerava nemudoma preseliti z Dunaja, kjer živi, v Ljubljano.

Premier Šarec presoji Alenke Bratušek zaupa in verjame, da bo Mlinarjeva, če bo potrjena za ministrico, delo vzela resno in ga uspešno opravljala. »Kohezijska sredstva so za Slovenijo vitalnega pomena,« je ponovil danes.

Dva ministra z dvojnim državljanstvom?

Če si bo Mlinarjeva uspešno uredila dvojno državljanstvo in bo imenovana na ministrsko mesto, ne bo edina članica vlade z dvojnim državljanstvom. Tega ima tudi Peter Jožef Česnik, še eden od ministrov iz kvote SAB, ki je zadolžen za Slovence v zamejstvu in po svetu. Česnik ima poleg slovenskega še avstralsko državljanstvo. Na začetku mandata je v Šarčevi vladi sedel še en dvojni državljan - Marko Bandelli. Poleg slovenskega ima še italijansko državljanstvo. Bandelli, ki je prav tako sodil v kvoto SAB, je bil sicer prvi minister za kohezijo v tem mandatu. A je moral že po dveh mesecih odstopiti; odneslo ga je elektronsko pismo, v katerem je pridobitev javnih sredstev pogojeval z umikom županske kandidature. Nekaj mesecev dlje kot Bandelli je bil na čelu resorja za kohezijo Iztok Purič. Ob odhodu z ministrskega mesta je navedel osebne razloge, v vladnih vrstah pa ni manjkalo namigov o napetostih med njim in predsednico SAB ter ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek.