Severozahodno od Sydneyja se je v petek več požarov združilo v enega samega, t. i. mega požar. Eno od njegovih žarišč divja zgolj 75 kilometrov od mestnega središča.

Ta ogromen požar je doslej zajel že več narodnih parkov in tam povzročil veliko škodo, so danes sporočili gasilci. Plameni ogrožajo tudi hiše, zaradi česar so oblasti odredile nove evakuacije.

Gasilci pojasnjujejo, da bodo za pogasitev tega požara potrebovali več tednov, pa še to le v primeru, če bo padlo veliko dežja, njihove navedbe povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Požari divjajo tudi v zvezni državi Queensland, kjer plameni po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ogrožajo več predmestij mesta Brisbane.

Vremenoslovci tudi za prihodnje dni napovedujejo temperature do 40 stopinj Celzija, obeta se suho in vetrovno vreme, kar bi lahko še naprej ugodno vplivalo na širjenje požarov.

Kot že v preteklih dneh je bil Sydney tudi danes zaradi požarov zavit v dim. Zdravstvene oblasti prebivalce mesta in drugih ogroženih območij države Novi Južni Wales svarijo, naj se pripravijo na še dlje časa trajajočo onesnaženost zraka.

Gozdni požari v državi sicer niso redkost, se pa ponavadi začnejo decembra, medtem ko so se letos prvi pojavili že oktobra. Tako Novi Južni Wales kot Queensland že dlje časa trpita veliko sušo.