Mirno sosesko Svetje na severozahodu Medvod je v soboto opoldne pretresel grozljiv zločin. Šestdesetletnico so Medvodčani poznali kot uslužbenko loterije. Pred upokojitvijo je domačinom v poslovalnici v medvoškem trgovskem središču prinašala srečo, a vse kaže, da je sama ni imela. Pred dvema desetletjema je ubežala družinskemu nasilju, v soboto tega ni mogla storiti – 74-letni Božidar J. jo je pričakal pred njeno domačo hišo v Svetjah in jo večkrat ustrelil. Po grozljivem dejanju se je usedel nazaj v avto, se odpeljal nekaj minut stran do tako imenovanih medvoških blokov, šel v stanovanje na Kržišnikovi ulici 1 in si z istim orožjem sodil sam.

Uradne, a še nepopolne podatke je posredovala Policijska uprava Ljubljana: »V soboto nekaj pred 12. uro je bila Policijska uprava Ljubljana obveščena o kaznivem dejanju poskusa uboja na območju Medvod. Po do zdaj zbranih obvestilih so policisti ugotovili, da je osumljenec prišel na dom 60-letne oškodovanke. S strelnim orožjem jo je večkrat ustrelil, nato pa se s kraja odpeljal. Pri tem ji je zadal hujše poškodbe, njeno življenje je ogroženo. Policisti so z zbiranjem obvestil ugotovili, da je kaznivega dejanja osumljen 74-letni moški iz Medvod. Kmalu po dejanju so ga našli mrtvega na naslovu bivanja. Po do zdaj zbranih obvestilih smrt ni posledica kaznivega dejanja in v stanovanju v času smrti ni bilo nikogar drugega. Motiv za dejanje ni znan, je pa znano, da je osumljenec nekdanji mož oškodovanke, s katero že več let nista živela skupaj. Najdeno je bilo tudi strelno orožje, katerega izvor še ni znan. Policisti so opravili ogled kraja, nadaljujejo pa zbiranje obvestil.« Na naša dodatna poizvedovanja, ali so policisti pokojnega že kdaj prej obravnavali zaradi groženj ali nasilja in ali je imel morda odrejeno prepoved približevanja, je tiskovni predstavnik Tomaž Tomaževic odgovoril, da aktivnosti kriminalistov glede zaporedja dogodkov še potekajo in da zato ne morejo posredovati dodatnih informacij, je pa zatrdil, da ne enega ne drugega prej policija ni obravnavala.

Sosedje: Zmešalo se mu je

Sosedje pokojnega Božidarja so bili še danes vidno pretreseni. »Mrgolelo je policistov, za vsakim drevesom je bil vsaj en specialec. Nam niso dovolili iz stanovanj. Česa takega ne pomnimo. Možak je bil milo rečeno čuden. Invalid. Hodil je lahko le s pomočjo bergel. Zadnje čase je vidno pešal,« je dejal eden od sosedov. Dobra prijateljica ustreljene Tatjane je dejala, da njeno življenje z Božidarjem ni bilo prav nič lepo. Tepel da jo je in prav je bilo, da je odšla. »Še v sredo sva bili skupaj na kavi. Očitno ni mogel preboleti, da ga je zapustila. Želim ji, da bi čim prej okrevala,« je dejala soseda pokojnega in prijateljica ustreljene.

Da jo je strelec pričakal pred hišo v Svetjah in da je prej spraševal po vasi, kje sploh živi, nam je potrdila sestra ustreljene, ki z družino živi v zgornjem nadstropju hiše. »Ustrelil jo je v prsni koš. Izgubila je veliko krvi, operirali so jo, zdaj upamo, da bo dobro okrevala. Stikov zadnje čase sploh nista imela. Pretreseni smo,« je dejala.