Ob sobotni slovesnosti, ko so v Jelendolu odprli prenovljene cesto in mostove, so krajani obujali spomine na ujmo, ki jih je pred dobrim letom dni odrezala od sveta. Še zdaj se ne morejo načuditi moči vode, ki je prodirala v domove, uničevala hiše, podirala mostove in s seboj odnašala celo posteljne vzmetnice. Okoli 150 krajanov Čadovelj, Jelendola in Doline v občini Tržič je bilo povsem odrezanih od sveta. Po prvem letu sanacije so zadovoljni, da se lahko vsak dan brez omejitev odpeljejo v trgovino, službo, šolo.

»Sestra je imela v spodnjem nadstropju hiše vse pod vodo, povsod je bilo blato. Uničena je bila vsa bela tehnika, toplotna črpalka...« je našteval Ivan, nekdanji krajan. S soprogo Ivico sta navdušena nad novo podobo kraja. Navdušenje je z nami delil tudi Miro Čemažar iz Loma pod Storžičem, ki ga je prav tako razdejala ujma, sanacijo pa so že končali. »Takoj po ujmi je bil Jelendol videti grozno, zdaj pa je videti, kot da se ujma ne bi zgodila,« je bil navdušen.

Pomagali sokrajanom in delavcem

Krajani so s prvim delom sanacije v glavnem zadovoljni, je povedal predsednik krajevne skupnosti Jelendol - Dolina Stojan Štefe. Z logističnega vidika so bila dela naporna predvsem zato, ker se krajani niso mogli ves čas prosto voziti po cesti do Tržiča. A na pomoč so jim priskočili gasilci in posamezni krajani, ki so opravljali prevoze od domov do cestne zapore. Med najprizadevnejšimi je bil Jože Steiner: »Otroke sem razvažal v šolo in nazaj, delavce na delo in podobno. Popoldne, ko se zaposleni vračali z dela, so morali avtomobile pustiti na drugi strani zapore, zvečer, ko so promet sprostili, pa sem jih odpeljal do njih, da so se lahko pripeljali domov. Prevozil sem okoli 1300 kilometrov.« Zakaj pa se je prevozov, ko so jih ljudje potrebovali, sploh lotil? »Ker sem v pokoju in imam čas. Moramo si pomagati med seboj. Krajani so bili moje pomoči zelo veseli,« je dejal Steiner, sicer tudi član domačega gasilskega društva. Ker ima čas in ker ji skodelica kave veliko pomeni, pa je delavcem, ki so delali v bližini, pomagala tudi Lili Dolenc, upokojenka. »Če jaz težko funkcioniram brez skodelice kave, morda to velja tudi za delavce, sem si mislila,« je povedala in opisala, kako spontano so s sosedami organizirale vsakodnevno kuhanje kave in čaja ter pripravo prigrizkov za pridne delavske roke. »Hvaležni so nam bili do neba in nazaj,« je priznala. Tudi Miklavževo presenečenje z doma pletenimi nogavicami ter kapami, šali in prigrizki so jim nastavile na bližnjo klopco.

Zajc: Tržičani so imeli srečo

Tržiški župan Borut Sajovic se še danes spominja uničujoče moči vode. »Voda je v treh urah narasla za 25-krat. Še dobro, da ni bilo žrtev,« je dejal. Prebivalcem se je s sobotnim srečanjem v Jelendolu zahvalil za potrpežljivost med sanacijskimi deli. Danes se lahko pohvalijo s štirimi povsem novimi mostovi, ki so višji in širši od prejšnjih in varnejši pred visokimi vodami, petimi novimi cestnimi odseki, vodnimi zadrževalniki, varnejšimi ograjami. Občina je za to prispevala dober milijon evrov. Še enkrat toliko pa ima denarja v proračunu za prihodnje leto za sanacijo še treh mostov ter za vodarska in cestna dela.

Današnja podoba Jelendola in okolice je med drugim tudi posledica srečnih naključij, je opozoril minister za okolje in prostor Simon Zajc. »Ujma se je zgodila proti koncu leta in Tržičani so imeli srečo, da so v eni izmed postavk v državnem proračunu ostala neporabljena sredstva, ki smo jih lahko prerazporedili za intervencijo,« je pojasnil. A ker pomoč države po ujmah ne sme biti stvar naključij, se bo zakonodaja spremenila. »Država bo imela ves čas v vodnem skladu na voljo nekaj milijonov za takšne primere. Tako ne bo več izgovorov, da pomoč države ni podprta s številkami ali da nima pravne podlage,« je dejal in napovedal, da bo vlada predlog takšne spremembe zakonodaje sprejela že danes. Sicer pa predvideva, da bo vlada prihodnje leto za sanacijo po uničujoči ujmi v Jelendolu namenila še 1,7 milijona evrov.