Nemiri in protesti so se v Iraku začeli oktobra, ljudi pa je na ulice pognalo nezadovoljstvo zaradi korupcije, brezposelnosti, slabih javnih storitev in vpliva Irana. Pretežno mlajši protestniki, ki se med drugim redno zbirajo na trgu Tahriri v Bagdadu, se že dolgo bojijo zdrsa v kaos in zadnji dogodki po poročanju francoske tiskovne agencije AFP tem strahovom pritrjujejo.

Neznanci na poltovornjakih so pozno v petek napadli najpomembnejša prizorišča protestov v prestolnici, med drugim veliko poslopje v bližini mostu Al Sinek, v katerem že več tednov taborijo protestniki. Kdo naj bi bili napadalci, ni znano, državna televizija jih po poročanju BBC opisuje kot "neznane moške".

Protestniki so bili prisiljeni pred njimi bežati, pri čemer so številni podlegli strelom. Ubitih naj bi bilo najmanj 20 ljudi.

Po strelskih incidentih so se protestniki znova v velikem številu zgrnili na ulice. Med njimi naj bi bilo veliko članov paravojaške skupine Saraja al Salam, ki jo vodi al Sadr.

Prav nad njegovo hišo v mestu Nadžaf je po navedbah njegove stranke danes dron odvrgel bombo, ki je poškodovala zunanjo steno. Al Sadr je trenutno v Iranu.

Vplivni klerik je sicer izrazil podporo protestom, a protestniki si je po pisanju AFP ne želijo, saj se bojijo, da bi lahko tlakovala pot spopadom s provladnimi silami.

Od začetka protestov je v državi umrlo že več kot 400 ljudi.