"Skupaj lahko najdemo rešitve, ki bodo enakovredno ustrezne tako za Afriko kot Evropo," je dejala na pogovorih s predsednikom komisije Afriške unije Mousso Fakijem, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Dodala je, da je Afriška unija več kot sosed. Tako kot EU temelji na sanjah o miru in blaginji. Skupaj bi lahko okrepili tudi Združene narode, je še dejala predsednica Evropske komisije.

Faki je izpostavil, da je predsednica Evropske komisije kmalu po prevzemu položaja v začetku tega meseca za svoj prvi obisk v tujini izven EU izbrala prav Afriko in dodal, da že sedaj obstaja tesno in pomembno sodelovanje na področju varnosti in stabilnosti ter boja proti terorizmu in kriminalu. Je pa potrebno za to mobilizirati tudi širšo mednarodno skupnost, je še dejal predsednik komisije Afriške unije.

Skupno zasedanje vodilnih organov EU in Afriške unije je sicer napovedano februarja prihodnje leto. Konec leta 2020 bo v Bruslju tudi vrh EU-Afrika.

Von der Leynova se je danes srečala tudi z etiopskim premierjem in letošnjim Nobelovim nagrajencem za mir Abiyem Ahmedom. Predsednica Evropske komisije je ob tem izpostavila njegovo spravo s sosednjo Eritrejo, ki jo je označila za pogumen korak.

"Etiopija je prinesla upanje celotni celini," je dejala. Abiy je ocenil, da je za Evropo tesnejše partnerstvo z Afriko pravilno. Dodal je, da ima velike ambicije za svojo državo. 43-letni premier je ob tem omenil program za gospodarski razvoj in zmanjšanje brezposelnosti v državi.

Med obiskom so bili po poročanju francoske tiskovne agencije AFP podpisani sporazumi o finančni pomoči EU Etiopiji v višini 170 milijonov evrov. 100 milijonov naj bi bilo namenjenih prometu in infrastrukturi, 50 milijonov zdravstvu, 10 milijonov volitvam, 10 milijonov pa ustvarjanju delovnih mest.

Von der Leynova ima na programu enodnevnega obiska v Etiopiji še srečanje s predsednico Etiopije Sahle-Work Zewde.