Trije slovenski alpski smučarji so na drugem superveleslalomu sezone v Beaver Creeku osvojili točke svetovnega pokala, a so bili Miha Hrobat, Klemen Kosi in Martin Čater v drugi polovici najhitrejše trideseterice. Pohvaliti kaže Miho Hrobata, ki je s 16. mestom dosegel najboljšo uvrstitev v karieri, potem ko se je doslej štirikrat uvrstil med dobitnike točk. Štiriindvajsetletni Slovenec je bil edini, ki se je z visoko startno številko (44) približal najboljši petnajsterici. Klemen Kosi je z 20. časom na progi Ptic roparic zaostal za lanskim devetim mestom, prvič v sezoni pa se je superveleslalomskih točk veselil Martin Čater.

Moški del svetovnega pokala je dobil novega zmagovalca. Petega na peti tekmi sezone. Na najvišjo stopničko zmagovalnega odra se je na superveleslalomu v Beaver Creeku uvrstil 22-letni Marco Odermatt. Švicar se je prvič v karieri uvrstil na zmagovalni oder marca s tretjim mestom v Kranjski Gori, veleslalomski uspeh pa je nekaj dni kasneje nadgradil na finalu svetovnega pokala v Soldeuu, kjer je bil drugi. Odermatt je največji uspeh v karieri v Beaver Creeku dosegel z »divjim« smučanjem, potem ko se je s startno številko 2 spektakularno rešil v zgornjem delu proge, a ohranil dovolj visoko hitrost, da se je lahko veselil največjega uspeha. Zanj se lahko zahvali Norvežanu Aleksandru Aamodtu Kildeju, ki je po najboljših vmesnih časih v spodnjem delu napravil večjo napako ter zasedel drugo mesto. Tretji je bil zmagovalec superveleslaloma v Lake Louisu Avstrijec Matthias Mayer, s četrtim mestom pa se je izkazal Francoz Alexis Pinturault. Po petih zaporednih superveleslalomskih uvrstitvah med najboljšo trojico se je moral Dominik Paris v Beaver Creeku na sicer atraktivni preizkušnji zadovoljiti s 13. mestom.

Bergant hvali Kranjca in Hadalina

Slovenska moška reprezentanca v tehničnih disciplinah je v ZDA pripotovala v ponedeljek. V sredo je v Copper Mountainu opravila prvi trening, v Vail pa se je z Žanom Kranjcem odpravila danes. Natančnejši opis dvočlanske slovenske reprezentance je, da se je Štefan Hadalin v ZDA bolj posvečal hitrim disciplinam, saj je danes nastopil na superveleslalomu. Razlog za to je, da Vrhničanu natrpan koledar svetovnega pokala ne omogoča več veliko treninga hitrih disciplin pred Bormiom, kjer bo konec meseca prva preizkušnja v alpski kombinaciji v novi sezoni.

Telefonska linija med Ljubljano in Copper Mountainom je bila sicer slabša, a dovolj dobra, da smo z več poskusi slišali izjemno pozitivne misli glavnega trenerja Klemna Berganta. »Treningi so bili tako dobri, da niso služili le pripravi na nedeljski veleslalom, temveč bodo dobra naložba za celotno sezono. Več in bolje v Copper Mountainu ne bi mogli trenirati! Progo smo si delili z najboljšimi reprezentancami na svetu, saj so bili na treningu Francozi, Italijani, Američani, Avstrijci, Nemci… Ustrezalo nam je, da smo si stroške delili, saj je trening v Koloradu zelo drag. Dve uri in pol veleslalomskega treninga staneta 1000 evrov. V ZDA preživljamo najdražjih 14 dni v tekmovalni sezoni,« sporoča Klemen Bergant.

Treninge prenesti na tekmo

Glavni trener je dodal, da je bil sneg v Copper Mountainu suh in agresiven, kot so sicer vajeni v ZDA, a hkrati polit z vodo, kot naj bi bil tudi na nedeljski tekmi. »Imeli smo primerjave na treningu. Lahko rečem le, da Žan Kranjec in Štefan Hadalin funkcionirata odlično, smučata zelo dobro. Le želimo si lahko, da bosta takšen nastop pokazala tudi na nedeljski tekmi. Štefan je tri dni treniral še superveleslalom, naredili pa smo tudi nekaj slalomskih zavojev, ki nam vlivajo optimizem,« dviguje pričakovanja Klemen Bergant.

Najboljši slovenski veleslalomist Žan Kranjec v Beaver Creeku doslej še nikoli ni tekmoval tako uspešno, kot bi si želel. V zadnjih dveh najuspešnejših veleslalomskih letih je zasedel 14. in lani 26. mesto. Po drugi strani pa Vodičan še nikoli ni tako dobro začel tekmovalne sezone, saj je bil na veleslalomskem uvodu oktobra v Söldnu tretji. »Dobro se počutim, dobro sem treniral in dobro smučam. Čas je, da tudi v Beaver Creeku dosežem vidnejše uvrstitve,« ne beži od odgovornosti Žan Kranjec. Vrstni redi v preteklosti v Beaver Creeku večkrat kažejo presenetljiv razplet. Lani je denimo zmagal Stefan Luitz. Toda Nemcu so zaradi nedovoljene pomoči z dodatnim kisikom med obema vožnjama zmago odvzeli ter jo pripisali Avstrijcu Marcelu Hirscherju. Ob koncu sezone je Luitz po dolgem sodnem boju vendarle dobil zmago nazaj.

Jutri bo na progi Ptic roparic vrhunec z moškim smukom, ki velja za eno največjih klasik sezone. Vremenska napoved je za smuk ugodna, snežne padavine pa so zopet napovedane v nedeljo. A Bergant pravi, da naj bi prišle popoldan po koncu veleslalomske tekme.