Podnebni protesti potekajo pod okriljem gibanja Petki za prihodnost, ki ga je s svojimi protesti pred švedskim parlamentom navdihnila Thunbergova. Ta je na novinarski konferenci tik pred začetkom protestov v Madridu opozorila, da časa za ukrepanje zmanjkuje.

"Ne moremo si več privoščiti niti enega dneva brez pravega ukrepanja. Izkoristiti moramo sleherno priložnost za izboljšanje razmer. Ljudje zaradi podnebnih sprememb trpijo in umirajo," je poudarila.

"Postajamo vse večji in naši glasovi so vse bolj slišani, a se to seveda ne odraža v dejanjih politikov. Želimo si, da bi bilo drugače in da bi nosilci moči stopili v akcijo, saj ne želimo nadaljevati," je dodala.

Protestniki, ki so se odzvali pozivom in odšli na ulice, so nosili transparente z napisi, kot sta "brez planeta ni prihodnosti" in "politiki, Zemlja umira". Med udeleženci protestov so bili tudi aktivisti iz Čila, kjer naj bi po prvotnih načrtih potekala podnebna konferenca, a so jo zaradi protestov le mesec dni pred dogodkom odpovedali.

Do spontanih protestov je prišlo tudi v prestolnici Čila Santiago de Chile. Gibanje je velike shode med drugim napovedalo tudi v New Yorku, Atlanti in Stockholmu.

Protestirali tudi v Sloveniji

Podnebni akciji so se pridružili tudi Mladi za podnebno pravičnost v Sloveniji, ki vsak petek stavkajo pred poslopjem slovenskega parlamenta. Somišljenike so povabili tudi k današnjemu podnebnemu shodu.

V Madridu sicer od ponedeljka poteka 12-dnevno zasedanje pogodbenic Okvirne konvencije ZN o podnebnih spremembah (UNFCCC), na katerem se skoraj 200 držav pogaja o pravilih za uresničevanje pariškega podnebnega sporazuma iz leta 2015.

V zadnjih nekaj dneh je bila ob robu konference predstavljena vrsta poročil, ki so svarila, da se okno priložnosti za ukrepanje proti podnebnim spremembam zapira. Desetletje od 2010 do 2019 se bo v zgodovino zapisalo kot najbolj vroče v zgodovini, leto 2019 pa bo najverjetneje obveljalo za eno od treh najbolj vročih doslej, je ocenila svetovna meteorološka organizacija WMO.