Drenik Bavdekova zahteva od državnega zbora, da omenjenega poročila ne obravnava na decembrski seji in umakne javni del tega poročila s portala DZ. Prav tako zahteva opravičilo predsednika Knovsa Mateja Tonina, ker da jo je hudo prizadel, je za STA pojasnil njen odvetnik Roman Završek.

Žal je resnica za Drenikovo neprijetna, se je za TV Slovenija že odzval Tonin in se vprašal, ali "naj se opraviči, ker je govoril resnico".

Kot je pojasnil odvetnik Drenikove Roman Završek, je po njihovem mnenju Knovs presegel svoja pooblastila, saj da je namreč pristojen za nadzor dela obveščevalnih in varnostnih služb, ne pa tudi navadnih državljanov.

Prepričan je, da so bile Drenikovi v postopku Knovsa kršene procesne pravice, saj da je bila na sejo komisije vabljena kot oseba, ki nekaj ve o zadevi, ne pa kot preiskovanka. "V postopku tako na primer ni mogla postavljati kakšnih vprašanj in se tako braniti. Na koncu pa je izpadla kot glavni krivec za celotni zaplet z arbitražo," je pojasnil Završek.

»Grob poseg v človekove pravice Drenikove«

S tem je bilo po njegovih besedah grobo poseženo v temeljne človekove pravice Drenikove in v njeno zasebnost.

Završek je pojasnil še, da bodo sprožili tožbo na upravnem sodišču in zahtevali sodno varstvo, če bo DZ nadaljeval obravnavo omenjenega poročila. Predsedniku DZ Dejanu Židanu so zato predlagali, da poročilo umakne iz obravnave.

Iz DZ so sicer pojasnili, da je Židan za mnenje v zvezi s tem pozivom zaprosil zakonodajno-pravno službo, se posvetoval z vodji poslanskih skupin in podpredsedniki DZ ter pridobil stališče predsednika Knovsa Mateja Tonina. Poročilo je bilo skladno s terminskim programom dela DZ za december uvrščeno v gradivo za sklic redne decembrske seje DZ, čemur kolegij predsednika DZ na današnji seji ni nasprotoval, so še navedli v DZ.

Knovs je sicer v javnem delu poročila o prisluškovalni aferi v arbitraži iz leta 2015, ki je bilo objavljeno 11. novembra, obremenil predvsem Drenikovo. Ne le, da je imela nedovoljeno komunikacijo s tedanjim slovenskim arbitrom Jernejem Sekolcem, ampak pri tem tudi ni upoštevala zakona o tajnih podatkih in drugih pravil. Drenikova vztraja, da zakona o tajnih podatkih ni kršila.

Zaradi te prisluškovalne afere je Hrvaška napovedala enostranski odstop iz arbitražnega procesa in tudi ne priznava končne razsodbe arbitražnega sodišča, čeprav je sodišče samo pred tem odločilo, da pogovori med agentko in arbitrom niso predstavljali tako resne kršitve, da ne bi moglo razsoditi.

Omenjeno poročilo Knovsa je razburilo tudi Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo (Sova), ki je na policijo in okrožno državno tožilstvo podala naznanilo, da je pri objavi javnega dela poročila prišlo do večkratnega razkritja tajnih podatkov.