»Prekleti lažnivec si, človek.« Takšna obtožba na račun volilca je iz ust predsedniškega kandidata tvegana poteza, a zdi se, da so v štabu demokrata Joeja Bidna tokrat z njim zadovoljni, četudi sicer slovi po besednih spodrsljajih. Besedna izmenjava se je zgodila med kampanjo v Iowi, ko je Bidna nekdo obtožil, da je svojega sina Hunterja poslal delat za energetsko družbo v Ukrajini, ko je bil podpredsednik ZDA, kar ves čas trdi predsednik Trump. Biden (77) je volilca potem sicer precej umirjeno izzval še na preizkus telesne in duševne zmogljivosti, posnetek pa je postal hit na družbenih omrežjih. To je za Bidna nekaj novega, saj v vse pomembnejši digitalni sferi ne dosega pozornosti svojih glavnih tekmecev.

S tem so v njegovi kampanji zadovoljni tudi zato, ker mu številke v Iowi ne gredo na roko. Na nacionalni ravni Biden ostaja največji favorit z več kot dvanajstimi odstotki naskoka v povprečju anket pred prvim zasledovalcem, senatorjem Berniejem Sandersom (78). Toda v Iowi, zvezni državi z nadpovprečno volilno težo, ker tam strankarske volitve tradicionalno potekajo prve, je Bidnu zadnja anketa namerila šele četrto mesto in osemodstotni zaostanek za županom iz Indiane Petom Buttigiegom (37), vmes pa sta še Sanders in senatorka Elizabeth Warren (70).

Buttigieg ima velike težave pri iskanju podpore temnopoltih

Prav Buttigieg v Iowi postaja vse večji hit in trn v peti tekmecev, morda še najbolj prav v Bidnovi, saj sta oba sredinska kandidata v nasprotju z levima Sandersom in Warrenovo. Zaradi prevzema vodstva je zdaj bolj pod drobnogledom medijev in tekmecev tudi preteklost župana mesta South Bend v Indiani s 100.000 prebivalci, med drugim njegovo delo za svetovalno družbo McKinsey & Company. A Buttigieg ima tudi drugačne težave. Če mu ankete dobro kažejo v večinsko belski Iowi, ga praktično ne zaznavajo v Južni Karolini, ki voli kot četrta zvezna država, večina demokratskih volilcev pa je tam temnopoltih. Njegova kampanja je pod povečevalnim steklom analitikov zaradi izredno nizke podpore med temnopoltimi in Buttigieg že dlje časa govori, da se bo posvetil temu vprašanju, a za zdaj brez uspeha in, kot je videti, tudi brez prave volje.

Klobucharjeva sedma

V zadnjem času so se zgodile tudi spremembe v četici demokratskih predsedniških kandidatov, teh je zdaj petnajst. Odstopila je kalifornijska senatorka Kamala Harris, ki ji je zmanjkalo denarja. Z njim pa nima težav nekdanji župan New Yorka, šesti najbogatejši Američan Michael Bloomberg. Po vstopu v volilno tekmo pred slabima dvema tednoma ga nacionalne ankete postavljajo na peto mesto s štirimi odstotki podpore. Tudi Bloomberg je tipično sredinski kandidat in zato konkurenca najprej Bidnu, podobno kot Buttigieg pa bo imel zaradi svojih prejšnjih politik težavo pri iskanju podpore temnopoltih.

Medtem ko kandidati vse pogosteje obiskujejo Iowo, kjer bodo volili 3. februarja, si večji del še prizadeva izpolniti pogoje za udeležbo na naslednjem soočenju 19. decembra. To je doslej uspelo šestim, med njimi je tudi senatorka slovenskih korenin Amy Klobuchar, ki je na zadnjem novembrskem soočenju dobila zelo pozitivne ocene. V nacionalnih anketah je trenutno na sedmem mestu, v Iowi pa na petem.