Proslava častitljive obletnice v Cankarjevem domu je bila patetična in otročja, klavrna in smešna. Predsedniku RS Borutu Pahorju se je zdelo potrebno, da oder Cankarjevega doma izkoristi kot poligon za paradiranje Slovenske vojske, pri čemer mu je kot pribočnik zvesto služil rektor UL, prof. dr. Igor Papič. Še dobro, da je pri tej protokolarni paradi režiser umetniško kvalitetnega programa Mare Bulc dal spustiti železno zaveso in s tem ogradil umetnost od prazne, do klovnovstva napihnjene poze.

Mar predsednik RS in rektor UL nista nikoli slišala, da je univerza eksteritorialna in da uniformirane postave ne smejo stopiti v posvečeni prostor mišljenja, raziskovanja in dialoga in lomastiti po njem?

Arogantno zatrjevanje, da zakon o državnih odlikovanjih zapoveduje vojaško paradiranje, kaže na skrb vzbujajočo pravno retardiranost politične birokracije in na pomanjkanje občutka za elementarno spodobnost.

Ogorčeno protestiramo zoper to bedno farso, ki pove vse o konceptu univerze, za katerega se zavzema rektor Papič, in vse o državi, katere podhranjena in slabo plačana vojska sicer ne dosega standardov Nata, je pa še zmeraj dovolj učinkovita za strašenje intelektualcev. Ali gre morda za napoved nove uporabe oboroženih sil RS?

Naj v izognitev nesporazumom poudarimo, da ne gre za kritiko vojske, ampak za kritiko grobe manipulacije z vojsko, ki si jo je privoščil predsednik RS kot njen vrhovni poveljnik. Rektor UL pa bi moral kot vodja največjega možganskega centra te države izkazati dovolj univerzitetnega, intelektualnega in državljanskega samospoštovanja, da bi se uprl tej neokusni manifestaciji subalpskega »državniškega« primitivizma. Oba sta v svojem častihlepju ponujala prizor, vreden Molièrovih komedij. Pričakovati odgovornost od dveh tako pompoznih karikatur je seveda nemogoče.

Ugotavljamo, da je proslava stoletnice ustanovitve Univerze v Ljubljani žalostno spodletela priložnost za premislek koncepta, vrednot in prihodnjih prioritet naše osrednje znanstvenoraziskovalne ustanove in celotne države.

Moralni, pravni in intelektualni fiasko proslave stoletnice UL pa je obenem tudi svarilo vsem državljankam in državljanom RS z državnim zborom na čelu ter vsem študentkam in študentom, profesoricam in profesorjem UL s senatom na čelu, da je skrajni čas za premislek o nevarnostih zlorabe institucionalne moči ter o nujnosti postavljanja jasnih mejá nedopustnemu narcisizmu in neumnosti.

Prof. dr. Boris A. Novak, prof. ddr. Rudi Rizman, prof. dr. Vlado Miheljak, dr. Spomenka Hribar, prof. dr. Niko Toš, prof. dr. Marko Marinčič, prof. dr. Dean Komel, prof. dr. Rastko Močnik, prof. dr. Vito Turk, Ljubljana