»Gre za umazano politično kampanjo in dokaz, da Slovaški vladata politična mafija in izsiljevanje,« je dejal Kiska. Dodal je, da ga je vodja Smer-SD Robert Fico v preteklosti opozoril, da se bo to zgodilo, ko je zavrnil, da bi ga februarja imenoval za sodnika ustavnega sodišča.

Nekdanjega slovaškega premierja Fica so sicer v četrtek ovadili zaradi spodbujanja rasnega sovraštva. S položaja premierja je Fico odstopil marca lani, potem ko se je znašel pod pritiskom protivladnih protestov in opozicije po umoru slovaškega novinarja Jana Kuciaka.

Kiska je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA obtožen davčne utaje v povezavi s financiranjem svoje predvolilne kampanje leta 2014. Kiskovo podjetje KTAG je namreč plačalo volilni oglas, stroške pa knjižilo kot lastne izdatke ter od države zahtevalo vrnitev davka na dodano vrednost v višini 146.000 evrov. Davčna uprava je zahtevek zavrnila, a je po slovaški zakonodaji kaznivo dejanje že sama zahteva.

V javnost je primer prišel, ko so knjigovodske knjige podjetja KTAG anonimno posredovali slovaških medijem. Finančna uprava je zaradi tega uvedla davčni nadzor v podjetju, med katerim so ugotovili več davčnih prestopkov. Slovaška policija je v začetku leta že obtožila direktorja KTAG Eudarda Kučkovskyega. Kiska je takrat užival še imuniteto kot predsednik države.

Na predsedniških volitvah marca letos se je Kiska odpovedal ponovni kandidaturi. Njegova naslednica je junija postala Zuzana Čaputova. Na parlamentarnih volitvah, ki bodo februarja prihodnje leto, namerava Kiska nastopiti s svojo novo stranko Za ljudi. Glede na javnomnenjske raziskave se mu obeta dober rezultat, še navaja APA.