Skoki, ki so jih včeraj prikazali Slovenci v Nižnem Tagilu, niso dober obet za včerajšnjo in nedeljsko tekmo svetovnega pokala. 22-letni Tilen Bartol je bil z devetim mestom sploh edini iz sedemčlanske slovenske eskadrilje, ki je bil konkurenčen najboljšim. »Zadovoljen sem, ker sem napredoval iz skoka v skok. Upam, da bo tako tudi v soboto in nedeljo. Razmere so bile zahtevne, zato si potreboval tudi nekaj sreče,« je povedal Tilen Bartol.

Zajc prehitel le tri skakalce

Domen Prevc je bil 25., potem ko je bil v obeh serijah najbolj stanoviten Slovenec z dosežkoma 120 metrov (13. izid) in 124 metrov (10.). Njegov brat Peter se je na tehnično zahtevni skakalnici z zelo dolgo odskočno mizo še lovil in zelo nihal. Trening je začel povprečno (112 m – 23. izid), nadaljeval slabo (101 m – 56.) in se reševal v kvalifikacijah (108,5 m – 36.), kjer je bil med tistimi, ki so imeli skromno pomoč vzgonskega vetra. Anže Lanišek je v prvi seriji za trening s tretjim dosežkom (127,5 m) upravičil sloves drugega skakalca v skupnem seštevku svetovnega pokala, nato pa nazadoval (115 m – 26., 110,5 m – 42.). Tudi Rok Justin je nazadoval iz skoka v skok (119 m – 17., 113,5 m – 38., 107,5 m – 45.).

Brez nastopa na včerajšnji tekmi sta ostala Anže Semenič (56. mesto) in Timi Zajc (58. mesto), ki je imel med 61 tekmovalci tretje najslabše razmere (le 8 desetink točke odbitka za vzgonski veter, največji odbitek 18,9 točke pri Estoncu Nousianenu), ki pa niso edini razlog za spodrsljaj. Naredil je tehnično napako, potem ko mu ni steklo že na treningu (108 m – 31., 113 m – 33.). »Glede na zelo uspešna nastopa v Visli in Ruki s skoki v Nižnem Tagilu nismo zadovoljni. Fantje niso pokazali, kar znajo, imeli pa smo še kanček smole z vetrom. Zelo dobro je svojo nalogo opravil le Bartol,« je bil nezadovoljen selektor Gorazd Bertoncelj.

Zmagovalec kvalifikacij je Norvežan Johann Andre Forfang, rekorder skakalnice s 141,5 metra, pred rojakom in vodilnim v svetovnem pokalu Danielom Andrejem Tandejem, ki je bil najboljši v drugi seriji za trening (133 m), in Avstrijcem Danielom Huberjem. Najdaljši skok dneva je uspel Poljaku Kamilu Stochu, ki je v prvi seriji za trening s 142 metri preskočil rekord skakalnice za pol metra, ker je izkoristil pomoč vetra 2,22 m/s, kar mu je prineslo odbitek kar 22 točk. V drugi je ob odbitku 3,6 točke skočil le 104 metre (42. mesto), kvalifikacije pa končal kot najboljši Poljak na 11. mestu (126,5 m).

Dirkač uničil sneg za skakalnico v Klingenthalu

Pri Norvežanih manjka mladinski svetovni prvak Thomas Aaasen Markeng, ker mu Rusi niso dovolili vstopa v državo in se je moral iz Moskve vrniti v Oslo. 19-letni Markeng je kriv sam, saj ni upošteval pravila, da mora imeti potni list, ki velja še vsaj pol leta, njemu pa poteče maja. Po vrnitvi na Norveško je ekspresno hitro uredil vse dokumente za pridobitev novega potnega lista in ruskega vizuma ter se vrača v Rusijo, da bo nastopil v nedeljo v kvalifikacijah. To ni edini spodrsljaj Markenga s potnim listom, saj je na tekmo na Poljsko dopotoval celo brez njega. Zelo slabe volje so prireditelji v Klingenthalu, kjer bo svetovni pokal gostoval konec prihodnjega tedna. Sneg, ki so ga izdelali s stroji, so imeli shranjen na parkirišču, a ga je uničil neznani voznik, ki je z avtom divjal po njem. Sneg je neuporaben, saj je v njem po dirkanju preveč peska, a prireditelji na vzhodu Nemčije zatrjujejo, da bo skakalnica nared.

Skakalke novo serijo svetovnega pokala začenjajo v olimpijskem Lillehammerju, kjer bosta v soboto ob 12.45 in v nedeljo 14. uri uvodni tekmi na veliki skakalnici, kar je nenavadno za start v sezono. V sezoni bo 23 tekem (21 posamičnih in 2 ekipni) na 13 prizoriščih. Med njimi je že po tradiciji tudi Ljubno, kjer bosta tekmi 22. in 23. februarja 2020. Slovenke imajo visoke cilje, potem ko so na poletni veliki nagradi zmagale v pokalu narodov. »Smo dobro pripravljeni in bomo lahko na vsaki tekmi merili na stopničke,« pravi glavni trener Zoran Zupančič.