Eskenova je na glasovanju prvi dan kongresa prejela 75,9-odstotno podporo, Walter-Borjansa pa je podprlo 89,2 odstotka delegatov. S tem bosta najstarejšo nemško stranko prvič vodila ženska in moški.

Par je pred tem v uvodnem nagovoru napovedal, da bosta stranko ponovno povedla k levim koreninam. V svoji novi vlogi se bosta zavzemala za manjšanje razlik med revnimi in bogatimi ter okrepila boj proti podnebnim spremembam. Oba sta podvomila, da je to možno v sodelovanju s krščansko unijo CDU/CSU v veliki koaliciji. Kljub temu sta se zavzela, da naj SPD sprva ostane vladna stranka in se poda v pogovore o pomembnejših temah.

»Sem bila in sem skeptična, kar se tiče prihodnosti te velike koalicije,« je dejala Eskenova. »Predolgo je bila SPD v zadnjih letih v svojem razmišljanju bolj velika koalicija kot lastna sila,« je dodala.

Walter-Borjans je ocenil, da trenutno vladno sodelovanje ovira SPD na več področjih. Dodal je, da je predlog vodstva o nadaljnjih usmeritvah stranke in sodelovanju z unijo, o katerem bodo glasovali delegati, kompromis. Glede na predlog bi SPD sprva opravila pogovore s CDU/CSU, nato pa bi vodstvo odločilo o prihodnosti vladnega sodelovanja.

Delegati SPD bodo danes glasovali tudi o nekaterih drugih vodilnih položajih v stranki, kongres v Berlinu pa se bo nadaljeval do nedelje.

Nemška SPD je dolgo veljala za zgled za socialdemokratske stranke po vsem svetu. V zadnjih letih ji je podpora močno upadla, potem ko se je vse več volivcev začelo obračati k skrajni levici ali desnici.

Nemški koalicijski partnerici CDU in njena sestrska stranka iz Bavarske, Krščansko-socialna unija (CSU) sta sicer zavrnili pozive k ponovnim pogajanjem o koalicijski pogodbi. Nemška kanclerka Angela Merkel je ta teden sporočila, da je pripravljena na pogovore o novih ciljih, a da koalicijske pogodbe ne bodo spreminjali.