Protivladni protesti v Iraku so se začeli v začetku oktobra. Protestniki zahtevajo odstop vlade, razpustitev parlamenta ter prenovo političnega sistema, ki je v veljavi od začetka mednarodnega posredovanja v Iraku pod vodstvom ZDA leta 2003. Po navedbah skupin za varstvo človekovi pravic so iraške varnostne sile med letošnjimi protesti uporabile prekomerno silo.

Vodilni iraški šiitski klerik Ali al Sistani je danes protestnike podprl in jih označil kot »orodje pritiska, ki naj bi spodbudil dejanske reforme« v državi.

Iraški parlament je minulo nedeljo že sprejel odstop premierja Abdela Abdela Mahdija, kar je bila ena od ključnih zahtev protestnikov. Abdel Mahdi in njegova vlada do imenovanja nove opravljata tekoče posle. Sistani je danes pozval, naj novega premierja in vlado imenujejo v 15-dnevnem roku, ki ga predvideva ustava. Rok je začel teči, ko je parlament sprejel Abdel Mahdijev odstop.

Letošnji protesti v Iraku so najbolj množični po decembru 2017, ko je Bagdad objavil, da so osvobojena vsa ozemlja, ki so bila pred tem pod nadzorom skrajne skupine Islamska država.