Trgovska veriga Hofer je društvu Kralji ulice pred dnevi sporočila, da prodajalci tega uličnega časopisa ne smejo več prodajati pred njihovimi prodajalnami. Prepoved naj bi začela veljati 11. decembra. Toda potem ko je prostovoljec Ratko Stojiljković na internetu objavil fotografijo o prepovedi prodaje časopisa, so se začeli vrstiti burni odzivi. Nekateri so pozvali k bojkotu trgovinskega giganta. Kralji ulice so dobili številna sporočila podpore, Hoferjevo odločitev pa je obsodil tudi evropski poslanec Milan Brglez.

Po razburjenju v javnosti so se pri Hoferju očitno odločili, da prepoved umaknejo. Pozno popoldne so namreč iz društva Kralji ulice sporočili, da se s Hoferjem dogovarjajo, na kakšen način bi vzpostavili sodelovanje, ki bi bilo v skladu s pravili društva in poslovanjem podjetja. Iz Hoferja so sporočili, da so prejeli številne pritožbe nad vedenjem prodajalcev časopisa, a potrdili, da bodo z društvom Kralji ulice poskušali najti rešitev.

Nezaželeni Kralji ulice

Kaj bi prepoved prodaje pomenila za prodajalce časopisa, smo vprašali enega od njih, ki pa je želel ostati anonimen. »To bi verjetno pomenilo začetek konca te dejavnosti, kajti kakšnih 30, 40 odstotkov prodajalcev prodaja ulični časopis ravno pred Hoferjem,« je dejal in dodal, da ne drži mnenje, da je večina prodajalcev problematičnih. »To je le predsodek,« je rekel. Razložil je, da se samo v Ljubljani pred trgovinami Hoferja izmenjuje približno 50 prodajalcev, vseh aktivnih pa je od 120 do 150. Da je tako velik delež prodajnih mest prav pred Hoferjem, povezuje s tem, da tudi druge velike trgovinske verige niso naklonjene Kraljem ulice.

Generalne prepovedi ta podjetja sicer niso razglasila, vendar po besedah našega sogovornika vodstvo večine njihovih prodajaln prodajalcev Kraljev ulice ne želi pred svojimi vrati. Da gre poslovanje velikih trgovcev res v smer, kot jo je opisal prodajalec, so nam potrdili zaposleni v društvu.

To potrjuje tudi izjava Mercatorja, kjer pravijo, da prodajalce prosijo, naj se ne zadržujejo pred vhodi v trgovine, a da jim tega ne prepovedujejo, kajti vprašanje je, kot pravijo, ali trgovini zakoni takšno prepoved sploh dovoljujejo. Dodajajo, da tako ravnajo, ker je vprašanje, »ali si lahko vzamemo pravico, da kupce izpostavimo prodaji časopisa«.

Društvo Kralji ulice je Mercatorju večkrat poslalo prošnjo, ali lahko njihov prodajalec stoji pred določeno trgovino, a so jih z zgornjimi argumenti zavrnili. Uprava Mercatorja sicer več kot leto dni ni prejela pritožb nad Kralji ulice, ne izključujejo pa, da so pritožbe dobivale posamezne trgovine.

Nekateri motijo potrošnike

Sicer je v navadi, da se težave na prodajnih mestih, če do njih pride, rešujejo od primera do primera, ne pa s prepovedjo za celotno območje ali verigo trgovin. Podobno kot se za prodajo na določenih mestih prodajalci dogovorijo sami s trgovci, pri čemer jim včasih pomaga vodstvo društva.

»Doslej smo morebitne konflikte reševali individualno in smo, če je bilo treba, kakšnemu posamezniku prepovedali prodajo pred določeno prodajalno ali ga preusmerili drugam,« je dodala Hana Košan iz društva Kralji ulice. Poteze, kakršna je bila Hoferjeva, pa povezuje z motenjem praznične potrošnje.