Barr je teorijo zarote, da so preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve 2016 sprožili »elementi v vladi«, ki ne marajo Trumpa, vzel zares. Potem, ko je najprej interpretiral poročilo posebnega tožilca Roberta Muellerja na način, ki je Trumpu omogočil razglasitev nedolžnosti glede oviranja preiskave, je Barr presenetil še z imenovanjem Durhama.

Barr je Durhama imenoval, čeprav je preiskavo o izvoru preiskave ruskega vpletanja že vodil generalni inšpektor pravosodnega ministrstva oziroma notranji revizor Michael Horowitz. Ta je svojo preiskavo dokončal in pripravlja poročilo, ki naj bi bilo po poročanju Washington posta objavljeno v ponedeljek.

Horowitz je preiskoval tudi obveščevalne agencije in je vprašal Durhama, ki vodi vzporedno preiskavo, ali je našel kaj dokazov o zaroti obveščevalcev proti Trumpu. Durham mu je po poročanju Washington posta odgovoril, da ni našel ničesar.

Horowitz naj bi v svojem poročilu objavil, da je imel FBI več kot dovolj razlogov, da sproži preiskavo. Ta preiskava je zadela tudi ob Trumpovo predsedniško kampanjo iz dveh razlogov - zaradi poročila britanskega vohuna, ki je pripravljal gradivo o Trumpovem ozadju najprej za republikance, potem pa za demokrate in ga je predal FBI. Drugi razlog je širokoustenje Trumpovega sodelavca, da Rusi delajo zanje.

Demokrati, ki pripravljajo ustavno obtožbo proti Trumpu zaradi izsiljevanja Ukrajine, naj uvede preiskavo proti Trumpovim političnim nasprotnikom, nameravajo med točke obtožnice dati tudi Trumpovo oviranje preiskave ruskega vpletanja v volitve. Trump je Ukrajino skušal pripraviti do tega, da uvede tudi preiskavo njenega vpletanja v ameriške volitve, ker verjame teoriji zarote, da je to počela Ukrajina na strani demokratov in ne Rusija na njegovi strani.