Župan je opozoril, da bi ob zadnjem umoru sredi Bovca napadenega človeka morda lahko rešili, če bi bila zdravniška pomoč bližje in hitreje na kraju dogodka. Tako pa enota nujne medicinske pomoči potrebuje za pot iz Tolmina do Bovca ob najbolj optimalni vožnji okrog 40 minut.

»Vemo, kje je Trenta ali Mangart, kjer se dogaja največ stvari, na kar pristojne nenehno opozarjamo,« je za STA še dejal Mlekuž. V Bovcu sta zaposlena dva zdravnika, v poletnem času pa ostanejo običajno le z enim splošnim zdravnikom v tamkajšnjem zdravstvenem domu, zaradi dopustov in bolniških odsotnosti pa je še to težko zagotoviti.

Na pomanjkanje zdravnikov predvsem v turistični sezoni je bovški župan že večkrat opozoril tudi ministra za zdravje. »Nazadnje sem bil na obisku pri ministru Alešu Šabedru. Obljub, kaj vse se bo naredilo, je bilo veliko, vendar se doslej ni naredilo prav nič. Vedno dobim odgovor, da je velika ovira pomanjkanje zdravnikov,« je pojasnil.

Minister obljubil pomoč

Minister za zdravje je bovškemu županu obljubil pomoč s hitro izbiro zdravnika. Tolminskemu zdravstvenemu domu je nato uspelo pridobiti nekaj zdravnikov iz tujine, vendar niso bili specialisti splošne medicine in tako težava ostaja. Trenutno v Tolminu primanjkuje kar pet zdravnikov splošne oziroma družinske medicine.

Občina Bovec sicer želi aktivno sodelovati pri reševanju problema, saj ponuja zdravniku ali dvema, ki bi bila pripravljena priti v Zgornje Posočje, stanovanje. Prav tako je pripravljena pomagati pri nakupu reševalnega vozila. Tako so sofinancirali nakup novega reševalnega vozila za Zdravstveni dom Tolmin, v Bovcu pa reševalnega vozila ni.

Mlekuž, ki se zaveda, da reševalno vozilo v Bovcu brez zdravnika ne bi imelo nobene koristi, rešitve praktično ne vidi. Kot možnost je omenil, da bi vsaj v času turistične sezone zagotovili nenehno navzočnost helikopterske medicinske pomoči. Športno letališče v Bovcu je tako urejeno, da bi to omogočilo, zato se o tem že dogovarjajo s pristojnim ministrstvom.

Župan je pohvalil izredno usposobljene prostovoljne gasilce, ki so prvi posredovalci ob nesrečah in drugih dogodkih v Bovcu in okolici. Vendar so njihove pristojnosti omejene.