Pet žensk, ki so pokojnega razvpitega ameriškega pedofila Jeffreyja Epsteina obtožile, da jih je imel za spolne sužnje, je v BBC-jevem dokumentarcu trdilo, da je bil britanski princ Andrew priča masažam v Epsteinovih domovanjih. Njihov odvetnik je dejal, da bi moral princ pričati v ZDA, ker utegne »imeti pomembne informacije« o Epsteinovem trgovanju z mladoletnicami. Največ besede je v dokumentarcu imela Virginia Giuffre, pred poroko Roberts, ki trdi, da je bila tudi sama nekdaj Epsteinova »spolna sužnja« in da je morala na njegovo zahtevo trikrat imeti spolne odnose s princem. Prvič pri sedemnajstih letih. Princ Andrew medtem še vedno trdi, da se ne spomni niti tega, da bi jo kdaj srečal.

Kdo torej laže?

»On (princ Andrew, op. p.) ve, kaj se je zgodilo. Jaz vem, kaj se je zgodilo. Samo eden od naju govori resnico in jaz vem, da sem to jaz,« je Virginia v dokumentarcu princa posredno obtožila, da laže. V dokumentarcu je obenem nagovorila neposredno Otočane: »Prosim ljudi v Britaniji, da se postavijo zame, da mi pomagajo bojevati to bitko in ne sprejmemo tega kot nekaj, kar je v redu. Gre za zgodbo o trgovanju z menoj.«

Kraljičin srednji sin je v nedavnem poraznem intervjuju prav tako na BBC ošabno in vzvišeno zanikal ne samo to, da bi kdaj spal z njo. »Se ni zgodilo,« je dejal, »nobenega spomina nimam na to, da bi jo kdaj srečal.« Kot je dejala Virginia, lahko samo eden od njiju govori resnico, eden pa laže. Če je princ Andrew upal, da se bodo z njegovo začasno upokojitvijo oziroma umikom iz javnega življenja, ki je sledila njegovemu bizarnemu intervjuju, v katerem je zvenel kot senilni ali arogantni 59-letni moški, »upokojile« tudi obtožbe o vsebini in globini prijateljevanja z Epsteinom, se je zelo motil. Ta dokumentarec je dramatično povečal njegove težave.

Nekdanja Trumpova hostesa

Težave pa so se povečale v prvi vrsti prav zaradi danes 35-letne poročene matere treh otrok Virginie, ki jo je Epstein kot mladoletnico »odkril«, ko je bila hostesa v zdravilišču letovišča Mar-a-Lago na Floridi, katerega lastnik je še en Epsteinov nekdanji velik prijatelj Donald Trump, ki pa je Epsteinu obrnil hrbet veliko prej kot princ Andrew. Postala je Epsteinova spolna sužnja, morala je spati z njim in njegovimi prijatelji, med katerimi je bil, pravi ona, leta 2001 in leto kasneje tudi princ. Virginia se dobro spomni vsega, od plesanja s princem, ki naj bi se tako zelo potil, da je bila mokra, kot bi bila na dežju, do tega, da se je njuno prvo ukazano spolno druženje začelo s kopeljo in nadaljevalo v postelji, da je bil odnos zelo kratek ter da je princ potem vstal, se zahvalil in odšel. Spomni se tudi svojih občutkov ponižanja, sramote in umazanosti.

Fotografija in elektronsko pismo

Dokumentarec z naslovom Princ in Epsteinov škandal je skratka dramatično povečal prinčeve težave. BBC-jev dokumentarec je dokazal, da je fotografija, na kateri sta z Virginio posneta leta 2001 (pred prvim domnevnim odnosom), resnična, ne pa fotomontaža, kot sta trdila ali vsaj namigovala Andrew in britanski dvor. Povedala je, da je to fotografijo izročila FBI že leta 2011. Dokumentarec je odkril in vseboval tudi prinčevo elektronsko pismo iz leta 2015, v katerem je tretji osebi na tej fotografiji, Ghislaine Maxwell, nekdanji Epsteinovi punci in domnevni zvodnici njegovih mladoletnic, s katero je nekaj časa hodil tudi princ, napisal: »Sporoči mi, kdaj se lahko pogovoriva. Imam nekaj specifičnih vprašanj, ki bi ti jih rad postavil o Virginii Roberts.« Ghislaine Maxwell, ki je hči pokojnega britanskega medijskega tajkuna Roberta Maxwella, mu je odgovorila: »Imam nekaj informacij. Pokliči me, ko boš imel prost trenutek.« Štiri leta kasneje se ni mogel spomniti, ali je Virginio kdaj srečal.

BBC-jev dokumentarec je povečal pritisk na »pozabljivega« princa, ki je že naredil veliko škodo britanski monarhiji. Ta utegne postati še večja. Gre predvsem za pritisk za njegovo pričanje v ZDA, ker nekdanje Epsteinove spolne sužnje trdijo, da je vedel, kaj se je dogajalo v njegovih domovanjih. In kdo vse je bil tam. Princ je do zdaj trdil, da ni ničesar videl, slišal, posumil in bil zraven. Pet nekdanjih Epsteinovih suženj trdi, da je bil zraven najmanj pri masažah, ki so bile za Epsteina samo »ogrevanje« za marsikaj drugega.