Country zvezdnik Willie Nelson je poleg svoje dolgoletne glasbene kariere znan tudi po tem, da je bil ves čas velik zagovornik marihuane in njene legalizacije. A ne samo to, od leta 2015 ima tudi svojo linijo marihuane, imenovano Willie's Reserve. A očitno se je Nelson pri 86 letih odločil, da je čas, da si pljuča malce odpočijejo.

Nelson, ki je o pozitivnih učinkih rekreativne rabe marihuane prepeval tudi v svojih pesmih, naj bi zdaj prenehal kaditi, saj naj bi imel težave s pljuči in srcem, zaradi česar mora biti precej bolj previden. Zaradi težav z dihanjem je moral preložiti tudi avgustovski del turneje, a se je septembra spet vrnil na odre.

Kot je povedal za ameriške medije, je nekoč kadil vse, kar mu je prišlo pod roko, danes pa je bolj ozaveščen in bolj skrbi za svoje zdravje. Prav tako ne namerava nehati koncertirati, saj naj bi bila ena ura na odru najboljša vaja za pljuča. O govoricah, da je zelo bolan, je v intervjuju za KSAT dejal, da mu je za njih vseeno, da je zdaj tukaj ter da je srečen, da je še tukaj.

Nelson je sicer v preteklosti o marihuani dal kar nekaj zanimivih izjav. Pred časom je v oddaji Stephena Colberta dejal, da bi predsednik ZDA Donald Trump nujno moral pokaditi kakšen džojnt, zase pa, da zaradi kajenja marihuane ni imel v življenju želje po tem, da bi pobijal ljudi. »Verjetno je tudi kar nekaj ljudi odvrnila od tega, da bi želeli ubiti mene,« se je pošalil.

Med njegove znane skladbe o marihuani sodi njegov duet s Snoopom Doggom z naslovom My Medicine in It's All Going to Pot, ki ga je leta 2015 posnel z Merlom Haggardom. Nelson je priznal tudi, da je nekoč kadil marihuano na strehi Bele hiše skupaj s sinom predsednika Jimmyja Carterja, Chipom, bil pa je tudi član svetovalnega odbora pri ameriški organizaciji za zakonodajno reformo na področju marihuane.

Seveda novica o njegovem trenutnem premoru uživanja marihuane ni tako usodna, kot se zdi. Nelson, ki je aprila praznoval 86 let in se ob tej priložnosti pojavil na naslovnici revije Rolling Stone, seveda z džojntom v ustih in citatom »Marihuana mi je rešila življenje«, naj bi bil še vedno zvest substanci. Kot so za Fox News povedali njegovi predstavniki, Nelson marihuane »trenutno« ne kadi. To pomeni, da jo bo morda v prihodnje spet, v vmesnem času pa naj bi uporabljal vape in jedel želeje ter druge izdelke iz marihuane, ki jih ni treba kaditi.

Poleg legalizacije marihuane med Nelsonove aktivistične dejavnosti sodi še promocija biogoriv, saj je Nelson pomagal zgraditi dva obrata za proizvodnjo biogoriva, ki ga na nekaterih bencinskih črpalkah imenujejo tudi biowillie. V 80. letih prejšnjega stoletja je opozarjal na pomembnost družinskih kmetij, od takrat pa tudi predseduje organizaciji Farm Aid. Leta 2004 je podprl demokratskega kandidata Dennisa Kucinicha in glasno nasprotoval vojni v Iraku. Nelson se zavzema za boljše ravnanje s konji in kravami, predvsem na velikih kmetijah, ki zagotavljajo mleko za večje ponudnike. Aktiven je tudi na področju gibanja LGBT, saj je njegov velik podpornik, glasno je kritiziral Trumpove politike, predvsem tisto o ločevanju družin priseljencev, trenutno pa podpira demokratskega kandidata Beta O'Rourka.

Nelson je v svoji karieri nastopil tudi v več kot 30 filmih, sodeloval pri pisanju več knjig in posnel okoli 70 albumov. Njegove najbolj prodane uspešnice so Georgia on My Mind, Blue Skies in pri nas najbolj znana Blue Eyes Crying in the Rain, ki jo poznamo tudi v verziji Ivice Šerfezija Suze liju plave oči.