Zdaj je tudi javno znano, kar je bilo pravzaprav jasno že nekaj časa: demokrati v pravosodnem odboru predstavniškega doma kongresa začenjajo s pisanjem točk obtožnice proti predsedniku Donaldu Trumpu. To je danes v deset minut trajajočem nagovoru Američanom dejala demokratska predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi, rekoč, da »je na preizkušnji naša demokracija, predsednik pa nam ne pušča druge izbire«.

Pelosijeva je tista, ki drži v rokah žezlo odločitve in je dolgo časa v Trumpovem mandatu nasprotovala začetku postopka za ustavno obtožbo predsednika, dokler ni letos poleti na dan prišel sporni telefonski pogovor Trumpa z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, v katerem ga je Trump pozival k preiskavi demokratskega predsedniškega kandidata Joeja Bidna.

Sestava točk obtožnice je zdaj naslednji korak, do same ustavne obtožbe pa jih je še nekaj. Najprej se morajo demokrati odločiti, česa bodo Trumpa sploh poskušali obtožiti. Najpogosteje se omenjajo zloraba položaja, podkupovanje, oviranje dela kongresa, ker je prepovedal članom administracije pričati in izločati dokumente, ter oviranje pravice. Ko bodo točke obtožnice sestavljene, bo o njih glasoval odbor za pravosodje. Verjetno jih bo potrdil, a strogo po strankarskih linijah. Potem bi o njih glasoval ves predstavniški dom in šele če tudi tam dobijo obtožnice podporo večine, bi bil Trump obtožen in bi sledilo sojenje v senatu.

Ameriški predsednik je že pred nastopom Pelosijeve danes pozival, naj demokrati ves postopek speljejo čim prej. Tudi njemu je namreč že jasno, da bo ta tekel po predvideni poti. Dejal je, da komaj čaka, da se začne sojenje v senatu, kjer pa si želi, da bi pričali tudi mnogi demokrati, med njimi Pelosijeva, Biden, njegov sin Hunter, ki je delal v ukrajinski plinski družbi v času, ko je bil oče pod Obamo podpredsednik ZDA, in še kdo. Sojenje v senatu bi sicer vodil predsednik vrhovnega sodišča John Roberts.

Demokrati so doslej dva meseca preiskovali Trumpovo ravnanje in o tem ta teden objavili 300 strani dolgo obremenjujoče poročilo. V pričanju v sredo so se s tem, da so opisana dejanja podlaga za ustavno obtožbo, strinjali trije ustavni pravniki, eden pa ne.