Nasa je sondo Parker Solar Probe na misijo v Sončevo atmosfero (korono) poslala poleti 2018 z željo, da preuči skrivnosti Sonca in pripomore k lažjemu razumevanju vesolja.

Prvi podatki sonde, ki se je Soncu približala bolj kot katerokoli drugo vesoljsko polovilo do sedaj, so spektakularni, je dejal Stuart Bale, vodja analitikov, ki analizirajo podatke pridobljene iz instrumentov nameščenih v sondi. »V podatkih lahko vidimo magnetno strukturo korone, ki nam pove, da Sončev veter izhaja iz majhnih koralnih lukenj. Sončev veter vpliva tudi na zelo impulzivne aktivnosti v atmosferi, prav tako smo zelo presenečeni nad prašnostjo ozračja,« je pridobljene prve podatke povzel Bale, piše The Guardian.

Zakaj je Sončeva atmosfera bolj vroča od Sončevega površja?

Po do sedaj znanih podatkih, so znanstveniki opazili, da ima Sončev veter dve glavni komponenti — hitro in počasno. Hitri veter v atmosferi potuje z okoli 700 kilometri na sekundo in izvira iz velikih koralnih lukenj, izvor počasnega vetra, ki potuje z manj kot 500 kilometri na sekundo, pa do sedaj ni bil poznan.

Sonda je zaznala, da se počasni veter vrača nazaj do manjših koralnih lukenj okoli Sončevega ekvatorja - manjših solarnih struktur, ki do sedaj niso bile zaznane. Koronalne luknje so hladnejša, manj gosta območja, skozi katera magnetna polja tečejo v vesolje, in delujejo kot kanali, po katerih tečejo nabiti delci. Te ugotovitve pa pripomorejo tudi pri razumevanju, zakaj je atmosfera bolj vroča od površja.

»V koroni je milijon stopinj, na Sončevem površju pa 'zgolj' tisoč,« stanje v atmosferi razlaga Tim Horbury, soraziskovalec podatkov sonde Parker. »Logika nam pravi, da dlje kot greš od sonca, bolj hladno bi moralo biti, a v sončni atmosferi ni tako. Predstavljajte si, da bi bila temperatura Zemlje enaka, v atmosferi pa bi bilo več tisoč stopinj. Kako je to sploh mogoče?,« je svojo analizo za The Guardian začel Horbury.

Nato pa je razložil, da so Parkerjeva stranska opazovanja zaznala, da se delci Sončevega vetra sproščajo zelo eksplozivno in ne v stalnem toku, kar proizvaja veliko energijo in bi lahko bilo vzrok za višjo temperaturo v atmosferi kot na samem Sončevem površju. Za znanstvenike pa je zelo zanimiv tudi podatek, da je ozračje bližje atmosferi zelo prašno. Po ugotovitvah znanstvenikov naj bi šlo za ostanke asteroidov in kometov, ki so se približali Soncu.