FCC je svojo odločitev sprejela pred dvema tednoma. Kitajskega velikana in njegovega tekmeca je razglasila za grožnjo nacionalni varnosti ZDA, kar je bil zadnji v vrsti ukrepov ameriške vlade proti obema tehnološkima velikanoma iz azijske velesile.

Obenem je regulator telekomunikacijskega trga v ZDA svetoval podjetjem, ki z njuno pomočjo oziroma opremo vzpostavljajo telekomunikacijska omrežja predvsem po ameriškem podeželju, naj opremo začnejo odstranjevati iz omrežij. Naslednje leto bi lahko opremo uradno prepovedali.

Huawei je že takoj odločno protestiral proti odločitvi FCC in jo razglasil za nezakonito, zdaj pa je, kot je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP na novinarski konferenci na sedežu Huaweija v Shenzenu dejal glavni direktor družbe za pravne zadeve Song Liuping, na sodišče vložil še zahtevo za razveljavitev ukrepa.

"Huawei je kitajsko podjetje. To je njihov edini izgovor," je dejal Song. Kot je dodal, nimajo oblasti nobenih dokazov proti njim. Ameriška vlada sicer sumi, da kitajska podjetja pomagajo vladi v Pekingu pri vohunjenju, Huawei pa je obtožen tudi kršenja sankcij proti Iranu.

Tokratna Huaweijeva poteza sledi tožbi, ki jo je podjetje na sodišču v Teksasu vložilo proti ZDA, ker so vladnim agencijam prepovedale nakup njegove opreme in storitev oz. sodelovanje s podjetji, ki so Huaweijeve stranke. Po prepričanju kitajskega velikana gre za neustaven ukrep.

Ameriški predsednik Donald Trump je sicer že maja podpisal izvršni ukaz, ki je ameriškim podjetjem prepovedal uporabo opreme Huaweija in ZTE, a je uveljavitev ukrepa v okviru merjenja moči pri pogajanjih o rešitvi trgovinskega spora med ZDA in Kitajsko že večkrat preložil.