"Vzpostavili bomo drzno fiskalno politiko," je Abe dejal na srečanju ministrov in vodij strank v Tokiu. "Oblikovali smo močan stimulativni paket," njegove besede povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrepi so težki 13.000 milijard jenov, skupaj s predvidenimi investicijami zasebnega sektorja pa okoli 26.000 milijard jenov (215,4 milijarde evrov), navajajo japonski mediji.

Vlada bo po zastavljenem načrtu za investicije, potrebne zaradi serije naravnih nesreč, ki so imele za posledico resne poškodbe infrastrukture, namenila 6000 milijard jenov (49,7 milijarde evrov).

Poleg tega načrtuje ukrepe za omilitev posledic prometnega davka, ki ga je s 1. oktobrom zvišala z osem na deset odstotkov. Pomagati želi tudi japonskim podjetjem, da se pripravijo na upočasnitev svetovne gospodarske rasti, do katere prihaja zaradi trgovinskega spora med ZDA in Kitajsko. Med drugim naj bi spodbudila širjenje izvoza kmetijskih izdelkov.

Oblasti naj bi posebej pomagale še prebivalcem v tridesetih in štiridesetih, ki so se tekom preteklih upočasnitev rasti za dlje časa znašli med brezposelnimi, da bi v primeru ponovitve scenarija hitreje prišli do novih delovnih mest.

Japonsko gospodarstvo letos sicer beleži rast, a gre to deloma pripisati pripravam na olimpijske igre, ki bodo poleti v japonski prestolnici. Nekateri analitiki se bojijo, da bo nato v državi prišlo do "poolimpijskega padca".