Slovenke so resda osvojile načrtovani točki, a njihova današnja predstava proti rokometno zelo povprečnim Kubankam ne vliva preveč optimizma pred petkovo odločilno tekmo s Srbkinjami za preboj v drugi del zaključnega turnirja. Slovensko-srbski obračun se bo v Kumamotu pričel ob 7. uri.

Kubanke so gladko izgubile uvodne tri dvoboje na letošnjem mundialu. Na prvi tekmi proti Norvežankam so klonile s 16:47, na drugi proti Srbkinjam s 27:46, na tretji proti Nizozemkam s 23:51. Ne glede na to so bile karibske igralke v prvem polčasu povsem enakovredne Slovenkam, ki so bile po senzacionalni zmagi nad Nizozemkami na drugih dveh tekmah brez moči proti Norvežankam in Angolkam.

Varovanke slovenskega selektorja Uroša Bregarja so bile v prvi polovici tekme v velikih škripcih, telesno povsem spodobne, taktično pa močno podhranjene Kubanke, so jih v prvi polovici tekme pošteno namučile.

Slovenski napad je bil v prvem polčasu na zelo nizki ravni, še bolj je šepala igra v obrambi, vse te vrzeli pa so Kubanke znale izkoristiti in jim že po desetih minutah igre ušle na dva gola (4:6).

Slovenke so bile do dvajsete minute v zaostanku (11:12), v končnici prvega polčasa pa so Bregarjeve izbranke vendarle zaigrale malenkostno bolje, a več kot dva gola prednosti si niso priigrale (15:13, 16:14 in 17:15).

Ana Gros, Tjaša Stanko, Polona Barič, Nina Zulić in druge slovenske igralke so prvo polovico tekme zaključile z vodstvom 17:15, v začetku druge pa so vendarle uveljavile svojo »rokometno širino« in postopoma lomile odpor tekmic. Bregarjeve izbranke so po bledem prvem polčasu v drugem povsem zagospodarile in ga dobile z 22:11.

Njihove napadalne akcije so bile enostavne, žoga je v primerjavi s prvim polčasom krožila z »dvojno hitrostjo«, tudi obramba je bila na veliko višji kakovostni ravni. Zavoljo vsega tega je kubanska igra počasi začela pokati po šivih, Slovenke pa so bile iz minute v minuto vse bolj oddaljene od tekmic.

V 43. minuti so si priigrale osem golov prednosti (27:19), najvišje vodstvo pa v končnici tekme (38:25 in 39:26).

V slovenski reprezentanci sta bili na današnji tekmi najbolj učinkoviti Tjaša Stanko z enajstimi in Ana Gros z osmimi goli.

Danes bosta v Kumamotu na sporedu še dve tekmi v skupini A. Ob 10.00 uri se bo začela tekma med Srbijo in Nizozemsko, ob 12.30 pa med Norveško in Angolo. Po nepolnem četrtem krogu vodi Norveška s šestimi točkami, Nizozemska, Srbija in Slovenija jih imajo po štiri, Angola dve, Kuba pa je brez njih.