73-letni Malone je razloge za odstop navedel na spletni strani škofije Buffala. "Kot se dobro zavedate, smo se v zadnjem letu in pol soočili z izjemnim nemirom," je zapisal. "Nekateri so to pripisali mojim pomanjkljivostim, a nemir odraža tudi vrhunec sistemskih pomanjkljivosti pri obravnavi spolnih zlorab mladoletnih s strani duhovnikov v vseh teh letih po vsem svetu," je menil po poročanju BBC.

Kljub temu se je "po veliko molitvah in razmišljanju" odločil, da je duhovna dobrobit vernikov škofije Buffala pomembnejša, zaradi česar odstopa v upanju, da bo naslednik uspel poskrbeti za pomiritev in obnovo.

Malone je bil na čelu ene od ameriških škofij, ki jo je škandal s spolnimi zlorabami najbolj prizadel. Nad njo visi več kot 200 tožb in preiskava s strani FBI.

V pretežni meri je bilo sicer škofiji prizanešeno do leta 2018, ko je upokojeni duhovnik priznal spolno zlorabo otrok, kar je vodilo v nove obtožbe po vsej škofiji. Cerkev je po poročanju medijev žrtvam že izplačala 17,5 milijona dolarjev. Večina obtožb sega v obdobje pred letom 2002, nekatere so stare celo več kot 70 let.

Malone je postal tarča kritik, da naj bi prikrival imena obtoženih duhovnikov, nekaterim pa naj bi dovolil, da še naprej opravljajo svoje delo. Lani je priznal nekatere napake pri obravnavi obtožb, poroča francoska tiskovna agencija AFP.