Evropa zmore in mora igrati vodilno vlogo v boju proti podnebnim spremembam, pri čemer je ključno vprašanje, kako bomo to financirali, zlasti tranzicijo, je izpostavila nova predsednica komisije. "Investicije bodo ključne," je opozorila.

Zato bo komisija kot osrednji del zelenega svežnja, ki ga bo predstavila 11. decembra, predlagala sklad za pravično tranzicijo. Okvirni cilj je, da bi ta sklad na podlagi sredstev iz evropskega proračuna in v sodelovanju z Evropsko investicijsko banko (EIB) spodbudil 100 milijard evrov naložb v obdobju 2021-2027.

Von der Leynova je danes v Bruslju poročala tudi o udeležbi na podnebnem vrhu v Madridu, pri čemer je izpostavila načrte za pripravo prvega podnebnega zakona, ki bo zagotovil nepovratno pot k podnebni nevtralnosti. "Le kar je mogoče izmeriti, je mogoče izvesti," je izpostavila.

Podnebno ukrepanje ni le nujno, je ogromna priložnost, je prepričana nova predsednica, ki ob tem opozarja, da je treba imeti vselej pred očmi stroške podnebnega neukrepanja. Zato je podpredsedniku komisije Marošu Šefčoviču, ki je pristojen za medinstitucionalne odnose in predvidevanja, naročila, naj do prihodnjega tedna pripravi poročilo o tem.