Predsednik republike Borut Pahor in vsi trije člani predsedstva Bosne in Hercegovine, ki so na dvodnevnem obisku v Sloveniji, so danes poudarili, da bi morali za učinkovit boj proti nezakonitim migracijam poostriti nadzor zunanjih meja Evropske unije. Migranti namreč v Bosno in Hercegovino, ki je zdaj postala žep, pridejo preko držav članic EU, so poudarili. Ureditev migrantske politike pa bi morala biti ena od prioritet nove evropske komisije, je rekel Pahor. Predsedujoči predsedstvu BiH Željko Komšić pravi, da bi morali težave reševati predvsem tam, kjer nastanejo, srbski član predsedstva Milorad Dodik pa opozarja, da bi lahko prišlo do nove humanitarne krize.

Predsedstvo BiH je s Pahorjem spregovorilo tudi o napovedani vrnitvi državljanov BiH iz Sirije ta konec tedna, med katerimi bodo predvidoma ženske in otroci. Pahor je rekel, da sta obveščevalni službi obeh držav v stiku in si izmenjujeta vse informacije, da bi preprečili morebitne incidente.

Med osrednjimi temami pogovorov je bila še evroatlantska perspektiva BiH. Bošnjaški član predsedstva Šefik Džaferović je ocenil, da bi moral biti širitveni proces najpomembnejša tema za evropsko komisijo.

Pahor je tudi dejal, kako pomembno je za Slovenijo, da se na obisku mudijo vsi trije člani predsedstva BiH hkrati, saj je to redkost. Bivše predsedstvo je bilo na obisku v Sloveniji marca 2015.