Potem ko je Trump v torek dejal, da bi se lahko trgovinski spor med velesilama zavlekel vse do ameriških volitev, ki bodo novembra prihodnje leto, s čimer je sprožil padce indeksov na svetovnih borzah, so podobno pesimistične besede prišle tudi iz Pekinga.

Kitajsko zunanje ministrstvo je v odzivu pojasnilo, da tudi kitajske oblasti nimajo postavljene nobene časovnice, do kdaj je treba zaključiti že več kot leto in pol trajajočo trgovinsko vojno, ki je destabilizirala trge in podžgala geopolitične napetosti.

"Postavili ne bomo nobenega roka, kdaj bo ali bi sporazum moral biti dosežen," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal tiskovni predstavnik ministrstva Hua Chunying.

"Dogovor in pogajanja morajo temeljiti na enakosti in medsebojnem spoštovanju," je pojasnili novinarjem v kitajski prestolnici. "Če bomo soočeni s pritiskom unilateralizma, protekcionizma in trgovinskega nasilja, pa ne bomo imeli izbire, sprejeti bomo morali neomajne, odločne ukrepe, da zaščitimo naše legitimne in zakonite interese," je navedel.

Odnosi med ZDA in Kitajsko so se sicer dodatno zaostrili, potem ko je Trump v sredo podpisal zakon v podporo protestnikom v Hongkongu, ki ga je senat sprejel soglasno, predstavniški dom kongresa pa skoraj soglasno. Peking se je odzval z jezo in napovedal "odločne protiukrepe".