Rojstnodnevne družinske zabave se vedno lahko izpridijo. Natov vrh ob njegovem sedemdesetem rojstnem dnevu se je izpridil bolj zaradi osebnih kot denarnih, strateških in drugih razprtij, a na koncu je 29 članic Natove družine uskladilo skupno izjavo, v kateri soglašajo, da se bodo z ramo ob rami postavile proti grožnji iz Rusije in se pripravile na vzpon Kitajske. Natovi predstavniki vztrajajo pri tem, da je bilo vrhunsko srečanje uspešno, zlasti zato ker je turški predsednik Tayyip Erdogan umaknil grožnjo, da bo blokiral načrte za obrambo severne in vzhodne Evrope, če Nato ne bi kurdskih borcev v Siriji razglasil za teroriste.

Kljub razhajanjem je gostitelj britanski premier Boris Johnson sklenil v bistvu samo triurni vrh z ugotovitvijo, da je Nato orjaški ščit solidarnosti, ki varuje skoraj milijardo ljudi. »Dokler stojimo drug ob drugem, ne more nihče upati, da nas lahko porazi,« je v sklepni besedi dejal Johnson. »Sposobni smo bili premagati naša nesoglasja in bomo še naprej skrbeli za našo glavno nalogo: medsebojno zaščito in obrambo,« je bil optimističen generalni sekretar Jens Stoltenberg na eni izmed tiskovnih konferenc, ki so dale poseben pečat srečanju. Zlasti to velja za vse tiskovne konference, na katerih je bil zraven Donald Trump, ki je postavil svoj dvor v najrazkošnejši veleposlaniški rezidenci v Londonu, v kateri prebiva ameriški veleposlanik, Trumpov prijatelj, poslovnež in milijarder Robert Wood Johnson.

Trudeau užalil Trumpa

Trump, ki se ni kdo ve koliko menil za program vrha, je na tiskovnih konferencah govoril veliko in preveč ter se veliko ponavljal. In zato zamujal. Konference naj bi trajale le nekaj minut, vendar so tudi do štirideset, petdeset minut. Zato sta, med drugim, s prvo damo Melanio za eno uro zamudila na popoldanski čaj pri prestolonasledniku princu Charlesu in njegovi ženi Camilli. Trumpove govorance so sprožile diplomatski škandal, ki je dal pečat Natovemu prazničnemu vrhu, namesto njegovega od mušketirjev prevzetega gesla »Vsi za enega, eden za vse«.

Gostitelj Boris Johnson, ki se zaradi bližnjih volitev ni hotel »fotografirati« s Trumpom, ko sta imela dvostransko srečanje, je bil v skupini štirih voditeljev, ki so pred gostijo v Buckinghamski palači opravljali Trumpa ter se ponorčevali iz njega in njegovega zamujanja. Najbolj kanadski premier Justin Trudeau. Zamerljivi Trump je bil očitno zelo užaljen. Odpovedal je sklepno tiskovno konferenco in predčasno zapustil vrha Nata, najbolj pa je kritiziral Trudeauja, o katerem je rekel, da je dvoličnež. »Razkril sem ga, da ne plačuje dveh odstotkov (kanadskega BDP v blagajno Nata), in domnevam, da mu to ni bilo všeč,« je bentil Trump, preden je predčasno zapustil Natov praznični vrh.

Melania navdušila

Medtem ko je Trump sprožil opravljanje in norčevanje kolegov na vrhu, je prva dama Melania požela pohvale, ne samo za izbor garderobe, ki je po barvah spominjala na kraljičino garderobo, temveč tudi z obiskom sedeža dobrodelne organizacije Salvation Army (Vojska odrešitve), kjer je pomagala oblikovati okraske za božično drevo. Melanio so nekateri kritizirali, ker je poljubila prestolonaslednikovo ženo Camillo, s čimer naj bi kršila kraljevi protokol. Več kot o poljubu Melanie in Camille pa se govori o rokovanju Melanie in francoskega predsednika Emmanuela Macrona. Bilo je dolgotrajno. Skoraj romantično, ker je on z levico pokril njeno desnico. In medtem sta se lepo gledala. Je Trump jezno predčasno končal svojo udeležbo na Natovem prazničnem vrhu zaradi opravljanja in norčevanja ali zaradi… ljubosumja? V vsakem primeru je Natovim prepirom o denarju, strategiji v prihodnosti in drugem dodal osebni pečat.