Ameriški predsednik Donald Trump je tudi s tretjim obiskom v Britaniji sprožil množične demonstracije kritikov, ki si ga zaradi vrste različnih razlogov ne želijo na Otoku. Glavnina protestnikov se je včeraj večji del dneva zbirala na Trafalgarskem trgu v Londonu, proti večeru pa se premaknila pred Buckinghamsko palačo, kjer je kraljica Elizabeta II. pripravila banket za voditelje članic zveze Nato ob njenem prazniku, 70. obletnici nastanka, ki pa ga ne spremlja ravno praznično ozračje.

Trump se je na pobudo gostitelja, britanskega premierja Borisa Johnsona, vzdržal vpletanja v notranje zadeve Britancev, ki gredo prihodnji četrtek na volitve, ni pa se mogel vzdržati komentarjev o ameriški notranji politiki oziroma preiskavi, ki utegne voditi v njegov odpoklic. Na novinarski konferenci po srečanju s kanadskim premierjem Justinom Trudeaujem je vpričo njega uprizoril izbruh o predsedniku odbora za obveščevalne dejavnosti predstavniškega doma kongresa, demokratu Adamu Schiffu, ki je vodil prvo etapo preiskave Trumpovega ravnanja. Ameriški predsednik je na tiskovni konferenci s Trudeaujem Schiffa razglasil za »norega in bolnega manijaka«. »Mislim, da je zaradi mnogih očitnih razlogov odraščal s kompleksi. Mislim, da je zelo bolan človek. In lažnivec.« In tako naprej…

Trumpa, ki pogosto kritizira članice Nata, da ne namenijo poštenega deleža za obrambne namene, so še vprašali, ali bi moral obstajati načrt, da bi Kanada odštela dogovorjena dva odstotka BDP. Dejal je, da ji bodo ponudili obročno plačevanje.

Ledeno napeto srečanje z Macronom

Največ pa je bilo včeraj zanimanja za Trumpovo srečanje s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, ki je nedavno izjavil, da je Nato »možgansko mrtev«. Trump je na svojem včerajšnjem prvem nastopu ob srečanju z generalnim sekretarjem zavezništva Jensom Stoltenbergom dejal, da je bila ta Macronova ocena »ogabna in žaljiva«. Ko se je z Macronom sestal na dvostranskem srečanju, je bilo ozračje ledeno in opazno napeto. Malokdo je pričakoval, da bosta predsednika tako javno pokazala nestrinjanje o temah, za katere je sicer znano, da imata nanje različne poglede (Nato, carine, Rusija, Turčija, zaprti borci Islamske države…). Macron je denimo zelo pomenljivo pred kamerami popravil Trumpovo trditev, da je večina borcev Islamske države iz Evrope (večina je iz Sirije in Iraka). Macron ga je popravil tudi, ko so ju spraševali, kakšne odnose naj ima Nato z Rusijo. »Mislim, da se dobro razumemo z Rusijo,« je rekel Trump in dodal, da ima Francija podobno stališče. Macron je odvrnil, da je pomembno, da ima Nato strateški dialog z Rusijo, a dodal, da »voditelji ne bi smeli biti naivni«. Macron pa si ni premislil glede stališča, da je Nato klinično mrtev. »Vem, da so moje izjave sprožile nekaj odziva, vendar stojim za njimi,« je rekel.

Zamujanje pri Charlesu in Camilli

Trumpa sta popoldne sprejela tudi prestolonaslednik princ Charles in Camilla, ki pa sta se morala sprijazniti s 40-minutno zamudo ameriškega predsednika in prve dame Melanie, ki sta ju povabila na čaj v svoj dom Clarence House. Od tam se je ameriški predsedniški par podal v Buckinghamsko palačo in se pridružil drugim voditeljem članic Nata na banketu pri kraljici.

Medtem včeraj še ni bilo jasno, ali se bo Trump ločeno sestal z Johnsonom. Bilo bi skrajno nenavadno, če se ne bi, saj je britanski premier gostitelj srečanja. Vodstvo Johnsonove konservativne stranke si dvostranskih pogovorov sicer ne želi, da ne bi Johnsonovi nasprotniki izkoristili njunih fotografij v volilni kampanji. Tako je vsaj slišati iz neuradnih virov, vsekakor pa to ni ravno v skladu z domnevno posebnimi odnosi med državama.