Medtem ko je večina evropskih medijev po petkovem žrebu skupin za evropsko prvenstvo prihodnje leto največ pozornosti posvečala skupini F, v kateri bodo skupaj igrale Francija, Portugalska in Nemčija, so se srbski in hrvaški mediji poigravali z nečim drugim. S potencialnim, zgodovinsko prvim dvobojem Hrvaške in Srbije na velikih turnirjih.

Hrvaška je bila izžrebana v skupino D, kjer ima vlogo prve nosilke ena izmed gostiteljic Anglija. Po polfinalnem dvoboju na lanskem svetovnem prvenstvu v Rusiji (ko so zmagali Hrvati) in dveh tekmah v prvi izvedbi lige narodov (kjer so bili uspešnejši Angleži) se bosta izbrani vrsti Garetha Southgata in Zlatka Dalića spet srečali prihodnje leto. 14. junija bo prizorišče londonski Wembley.

Anglija v prednosti zaradi domačega stadiona

Kot je poročala Hrvaška tiskovna agencija (Hina), je Zlatko Dalić po žrebu za favorite skupine označil prav Angleže. »Naš prvi cilj je, da pridemo v izločilne boje. Nato bomo razmišljali o naslednjih korakih. Ne želim preveč razmišljati o prihodnosti, saj je najprej treba priti iz skupine, potem pa bomo videli. Tekme z Anglijo se veselim, spet bo enako kot na svetovnem prvenstvu in ligi narodov. Euro bomo začeli s tekmo na polnem Wembleyju, Angleži pa so zagotovo favoriti v tej skupini, saj delajo ogromne korake napredka. Za uspeh na celem tekmovanju pa bomo morali biti skromni, mirni in ekipno povezani, če bomo želeli ponoviti Rusijo,« je dejal Varaždinec na klopi ognjenih.

Da bo tekma s Hrvaško za angleške ljubitelje nogometa odličen uvod v evropsko prvenstvo, se je v izjavi za Sportske novosti strinjal tudi angleški selektor Gareth Southgate. »Želim si, da bi Wembley postal stadion, na katerega bi se gostujoče ekipe bale priti. S Hrvaško smo v zadnjem času odigrali tri zelo dobre tekme, razlika med ekipama pa je bila na vseh zelo majhna. O kakovosti hrvaške reprezentance dovolj pove že podatek, da so na zadnjih tekmah na klopi puščali vezista Matea Kovačića, ki zelo dobro igra za Chelsea. A je med nami tudi velika razlika – oni imajo izkušene igralce, ki igrajo v dobrih klubih, moji igralci pa so mladi in polni energije, a se moramo še veliko naučiti in s tem napredovati.«

Srbi (ni)so želeni nasprotniki

V skupini D bo poleg omenjenih reprezentanc zaigrala še ekipa Češke, s katero so se Angleži merili v kvalifikacijah in na gostovanju v Pragi presenetljivo izgubili. Četrtega tekmeca bo dala končnice lige C v ligi narodov, možni nasprotniki pa so Škotska, Izrael, Norveška in Srbija. Dalić je za medije že dejal, da si ne želi napredovanja Škotov, saj bi to pomenilo še eno tekmo z gostitelji prvenstva (v Glasgowu), od preostalih ekip pa je bila največ pozornosti – razumljivo – deležna Srbija. O možnosti balkanskega obračuna je več povedal hrvaški napadalec Andrej Kramarić, ki meni, da bi bili vsi trije preostali možni nasprotniki boljše opcije za Hrvaško kot Srbija: »Bi rad videl Srbijo v naši skupini? Ja in ne. Bilo bi zelo zanimivo, a Srbi imajo veliko vrhunskih igralcev in lahko sestavijo močno ekipo. Včasih igrajo sijajno in lahko presenetijo vsakogar, včasih pa nepričakovano ne blestijo. Še nikoli nisem igral proti Srbiji, zato bi bil to zelo zanimiv izziv.«

Najprej dodatne kvalifikacije, nato Euro

Žreba se je udeležilo tudi vodstvo Srbske nogometne zveze s selektorjem Ljubišo Tumbakovićem na čelu. Ta je bil z žrebom zadovoljen: »Zdi se mi, da so skupine zelo izenačene. Morda izstopa skupina s Portugalci, Francozi in Nemci, a vedno se najde skupina z več kakovosti. Vseeno mislim, da je kvaliteta enakomerno razporejena, veliko pa bo dobrih in zanimivih tekem. V skupini, v katero se lahko uvrstimo mi, je favoritinja Anglija.« Na vprašanje novinarjev o mogoči tekmi s Hrvaško, je Tumbaković odgovoril kratko: »Najprej moramo skočiti, nato pa reči hop. Moramo zmagati v končnici lige narodov, nato pa bomo govorili o tem,« se težke naloge – najprej proti Norveški, ob morebitni zmagi pa še proti Izraelu ali Škotski – zaveda srbski selektor.

Svoje morebitne nasprotnike so dobile tudi druge balkanske reprezentance. Bosna in Hercegovina bi ob uspehu v končnici lige B na prvenstvu zaigrala proti Španiji, Poljski in Švedski. Severna Makedonija in Kosovo, ki se bosta za preboj na Euro pomerila med sabo, zmagovalec pa bo igral z boljšim s tekme Gruzija – Belorusija, pa bi igrala v skupini C (Ukrajina, Nizozemska in Avstrija) ali skupini F (Nemčija, Francija, Portugalska) – odvisno od uspeha Madžarske v zaključnih bojih.