Razočaranje je predvsem v tem, da so bili to izobraženci, tudi predavatelji in strokovnjaki s področja varnostnega sistema. Človekove pravice jim niso bile tuje. Tudi v prejšnjem sistemu so visoko kotirali.

No, poznam(o) pa tudi drugo plat medalje. Imamo posvečene državljane, ki so v enotah JLA neposredno sodelovali v bojnih aktivnostih proti Sloveniji, predvsem v največji tankovski brigadi na Vrhniki, in bili čez noč, brez slovenskega državljanstva, čeprav niso bili prestopniki, zaposleni na višja delovna mesta v Slovenski vojski, kot so jih imeli prej v JLA. Zaposlitvi je malo kasneje avtomatsko pripadlo še slovensko državljanstvo.

Veliko nerešenih zadev je ostalo, ki se nam valjajo pod nogami: arbitraža, izbrisani, bančna posojila. Če bi takratni varnostni aparat deloval tako, kot temu gre, teh problemov ne bi bilo, tako so se pa raje ukvarjali z nedovoljeno trgovino z orožjem, pa sedaj imamo, kar imamo.

Mislim, da normalnemu slovenskemu državljanu ni treba posebej ugibati, kdo je bil za vse te temne plati osamosvojitve odgovoren.

Vid Drašček, Vrhnika