Najbrž si niti največji optimisti niso predstavljali, da bo muzej Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka v Mirni Peči takšna uspešnica. Že v prvem letu delovanja (odprli so ga oktobra lani) ga je obiskalo več kot 15.000 ljudi z vseh koncev sveta. Pa vendar se Mirnopečani zavedajo, da njihov muzej ni običajen muzej in še zdaleč pa ne zgolj sam sebi namen. Ne gre namreč zgolj za ogled predmetov, fotografij in drugega materiala iz življenja svetovno znanega harmonikarja, ampak za pravo doživetje Slakove glasbe, obiskovalci se lahko na odru sami preizkusijo v igranju »frajtonarice« in zaigrajo kakšno Slakovo vižo, svoj nastop posnamejo z videospremljavo ansambla Lojzeta Slaka, skupaj zapojejo in za nameček pokusijo še številne lokalne dobrote. Rade jih obiščejo tudi šolske skupine, otrokom program prilagodijo, pokažejo, kako je sestavljena harmonika, kako deluje meh, na harmoniko otroci tudi zaigrajo…

»Še bolj kot število obiskovalcev, ki je res izjemno, si v zadovoljstvo štejemo to, da nam je uspelo k sodelovanju pritegniti lokalna društva in ponudnike. Tako so tudi domačini del muzejske zgodbe, muzej čutijo za svojega kot nekakšno povezovalno točko, kulturno središče in stičišče lokalnega dogajanja, saj se pri nas odvijajo tudi številni kulturni in drugi dogodki, ob obisku večjih skupin pa domači ponudniki na stojnicah pred muzejem ponujajo tudi svoje izdelke,« pravi vodja muzeja Ljudmila Bajc.

Več kot le muzej

Kot dodaja, ima njihov muzej več kot zgolj muzejsko izobraževalno funkcijo. »Na neki način smo postali turistični informacijski center. Prejemamo ogromno klicev, ljudje ob tem, ko opravijo rezervacijo za skupine, vedno tudi povprašajo, kaj še ponujamo v Mirni Peči ali bližnji okolici.« Tako se je v zadnjem letu po zaslugi muzeja bistveno povečal tudi obisk okoliških gostiln.

V Slakovi zbirki je okoli 580 predmetov, ki jih je njegova družina posodila muzeju za 30 let. V prihodnjih letih pa občino čaka še en pomemben »muzejski« korak, postavitev stalne razstave o Tonetu Pavčku. Manjša spominska zbirka je trenutno na ogled v bližnjem Šentjuriju, njegovem rojstnem kraju.

Kot dodaja Nataša Rupnik z občinske uprave, želijo razstavo o Pavčku odpreti septembra 2023, ob 95-letnici njegovega rojstva. Tudi tokrat jim je v veliko strokovno pomoč Dolenjski muzej. »Gre za več kot 600 osebnih predmetov, nagrad, daril ter več kot 2500 izvodov Pavčkovih knjig. Vse predmete smo popisali, v prihodnjem letu pa začnemo skupaj z Dolenjskim muzejem pripravljati vsebinsko zasnovo. Seveda bomo tudi pri Pavčku pripravili moderno razstavo z mnogimi videovsebinami, predvsem pa bo poudarek na didaktičnih vsebinah, saj pričakujejo predvsem velik obisk šolarjev,« dodaja Rupnikova. Gradbeno dovoljenje pričakujejo do konca 2021, sledijo številni razpisi. Za primerjavo, pri urejanju Slakovega dela muzeja je bilo potrebnih preko 60 razpisov.