WTO je v sporu glede nedovoljenih državnih pomoči Airbusu ZDA prikimala v začetku oktobra, s tem pa je Washingtonu prižgala tudi zeleno luč za uvedbo carin v višini 7,5 milijarde dolarjev ali 6,8 milijarde evrov.

Večinoma 25-odstotne carine, ki so doletele prehrambene izdelke iz EU, so bile uveljavljene 18. oktobra. Evropska letala in deli so bili medtem ocarinjeni po desetodstotni stopnji.

WTO pa je v ponedeljek objavila, da Evropska komisija ni sprejela ustreznih ukrepov za zmanjšanje škode, ki jo je povzročila nedovoljena pomoč Boeingu, poročajo tuje tiskovne agencije.

ZDA so zato sprožile postopek za oceno možnosti zvišanja obstoječih carin in uvedbe carin še na druge evropske proizvode, je danes sporočil urad ameriškega trgovinskega predstavnika.

Evropska komisija je v ostrem odzivu izpostavila, da Washington glede na pravila WTO za kaj takega nima pravice. Kot je povedal tiskovni predstavnik evropskega komisarja za trgovino Daniel Rosario, je komisija v poročilu WTO zaznala "več resnih pravnih napak", zato razmišlja o pritožbi.

Na WTO se sicer v preteklosti zaradi subvencij niso obrnile le ZDA, temveč tudi EU, ki je problematizirala ameriško pomoč letalskemu proizvajalcu Boeing, in to uspešno. A WTO Evropski komisiji še ni dala dovoljenja za uvedbo carin na ameriško blago.

Bruselj ves čas ponavlja, da se želi izogniti carinam.

Spor zaradi letalskih proizvajalcev se vleče že 14 let.