Kot je dejal na srečanju vrha ruske vojske v ruskem letovišču Soči ob Črnem morju, je bila širitev Nata nepotrebna, saj po razpadu Sovjetske zveze leta 1991 Moskva ni bila več grožnja. Putin je še menil, da je širitev Nata grožnja Rusiji, a upa, da bo prevladal interes za skupno varnost. Kljub napetostim je Rusija po njegovih besedah pripravljena še naprej sodelovati z Natom.

"Že večkrat smo izrazili pripravljenost za skupen odziv na resnične grožnje, vključno z mednarodnim terorizmom, krajevnimi oboroženimi konflikti in nevarnostjo nenadzorovanega širjenja orožja za množično uničenje," je poudaril Putin po poročanju ruskih medijev.

Rusija je Natu že večkrat prišla naproti, skušala je dajati konstruktivne predloge ter celo imela skupna srečanja z zavezništvom, je dejal. "A po letu 2008 se je naše sodelovanje praktično ustavilo zaradi neprimernega vedenja zavezništva do Rusije in celo neupoštevanja ruskih interesov," je dejal po poročanju ruske tiskovne agencije Tass.

Širitev Nata in vzpostavitev njene vojaške infrastrukture blizu meji z Rusijo je Putin označil za eno potencialnih groženj varnosti Rusije.

Zavezništvo sicer pripravlja načrt za obrambo baltskih držav in Poljske pred morebitnim napadom iz Rusije. Podrobnosti o načrtu še niso znane, je pa članica zavezništva Turčija že zagrozila z njegovo blokado, če zavezništvo kurdskih milic YPG ne bo označilo za teroristično skupino.