V eni izmed japonskih veleblagovnic Daimaru so nedavno zasnovali pravilo, ki ženskam zaposlenim omogoča nošenje menstrualne značke, ko imajo na delovnem mestu menstruacijo. »Fiziološke značke«, kot so jih poimenovali, naj bi pomagale k izboljšanju odnosov med zaposlenimi, obenem bi tiste delavke, ki bi se odločile za javno naznanitev svoje menstruacije, dobile pomoč pri delu ali daljši odmor.

Na značkah je upodobljen priljubljen lik iz japonskih risank z imenom Seiri Chan, ki na Japonskem velja tudi za simbol menstruacije. Pravilo so prvič uveljavili oktobra letos in je veljalo za približno petsto zaposlenih na oddelku za žensko konfekcijo. Kot omenjeno, pravilo ženskam nošenja značk ni narekovalo, so pa jim značke prinesle določene ugodnosti.

Ko so v podjetju Daimaru o novem pravilu obvestili medije, pa so, kot poroča CNBC, začutili globok odpor. »Prejeli smo veliko pritožb javnosti. Nekatere so se nanašale na nadlegovanje in to vsekakor ni bil naš namen. Zdaj načrte ponovno preučujemo,« je v izjavi zapisal moški izvršni direktor, ki ni hotel biti imenovan.

Kot poroča CNBC, je zamisel za menstrualne značke predlagal eden izmed tamkajšnjih uslužbencev, prvič pa so jih delavkam podelili ob odprtju novega oddelka veleblagovnice. Na eni strani značke je bila podoba Seiri Chan, znane tudi kot »Miss Period« (gospodična menstruacija), medtem ko so bile na drugi strani značke zapisane podrobnosti o novem oddelku veleblagovnice, ki je namenjeno »ženskemu dobremu počutju.«

Močno žensko gibanje

Da je na Japonskem prišlo do nestrinjanja javnosti in zaposlenih žensk, ni presenetljivo, saj je v tem letu močno prisotno gibanje #KuToo, ki velja za japonsko različico gibanja #metoo (#jaztudi) in se osredotoča predvsem na pravice žensk na delovnem mestu.

Kot smo že pisali, se je gibanje začelo s peticijo, ki je od vlade zahtevala, da delodajalcem prepove narekovanje ženskam zaposlenim, naj na delovnih mestih nosijo visoke pete. Takrat je japonski minister za zdravje in delo Takumi Nemoto pred zakonodajnim odborom izjavil, da je »potrebno in primerno«, da ženske na delu nosijo visoke pete. Naslednji korak japonskega gibanja je bil boj proti prepovedi, ki ženskam narekuje, da na delovnem mestu ne smejo nositi očal.

V začetku novembra je konfederacija japonskih sindikatov v raziskavi ugotovila, da ima več kot eno od desetih japonskih podjetij v veljavi predpise o dolžini pete, ki bi jo morala nositi ženska zaposlena.