Strokovnjaki za Severno Korejo in južnokorejski mediji današnje izjave namestnika severnokorejskega zunanjega ministra Ri Thae-songa vidijo kot prikrito grožnjo, da bi Severna Koreja lahko umaknila svoj moratorij na jedrske poskuse in preizkuse raket z dolgim dosegom, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Pogovori med ZDA in Severno Korejo Pjongjang in Washington o severnokorejskem programu jedrskega orožja in gospodarskih sankcijah so zastali februarja, po drugem srečanju ameriškega predsednika Donalda Trumpa in severnokorejskega voditelja Kim Jong-una.

Strani se nista mogli dogovoriti o nadaljnjih korakih v smeri umirjanja napetosti in Severna Koreja je odtlej v morje izstrelila že več raket.

Pjongjang je jasno nakazal, da ni zainteresiran za nove pogovore, dokler Washington zavrača umik sankcij oz. ne predstavi s tem povezane ponudbe. Rok glede tega je Severna Koreja ZDA postavila do konca leta.

Kot je danes menil Ri, so besede ZDA glede želje po pogovorih zgolj trik, s katerim želijo Severno Korejo ohraniti zavezano dialogu. Tega pa da hočejo izkoristiti v prid lastnih političnih interesov in volitev, ki se obetajo v ZDA.