»To zaskrbljujoče število mrtvih je še en dokaz za grozljiv morilski pohod iranskih varnostnih sil,« je v ponedeljek zvečer po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočil AI.

Iranske oblasti so z omenjeno številko smrtnih žrtev po besedah regijskega direktorja AI Philipa Lutherja pokazale »sramoten prezir do človeškega življenja«. AI je ob tem tudi pozval h kaznovanju odgovornih za krvavo nasilje nad protestniki. Na mednarodno skupnost je AI tudi naslovil poziv k podpori, saj Iran tudi v preteklosti ni pokazal pripravljenosti na neodvisno preiskavo nasilja nad protestniki.

»Sporočam, da so številke, ki jih navajajo sovražne skupine, čiste laži in da so naše statistike povsem drugačne,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal tiskovni predstavnik iranskega ministrstva za pravosodje Golamhosein Esmaili. Tudi imena, ki jih omenja AI, so po njegovih besedah lažna. Kot je pojasnil, so med njimi tudi imena ljudi, ki še živijo, ter tistih, ki so umrli naravne smrti.

Iran so sredi novembra zajeli protesti zaradi povišanje cen naftnih derivatov in racionalizaciji pogonskih goriv. Iranske varnostne sile so na proteste odgovorile z nasiljem. Iran je med protesti tudi uvedel blokado svetovnega spleta, kar je oviralo dostop do informacij, fotografij in videoposnetkov protestov.