Programski direktor Animateke Igor Prassel je na nedavni predstavitvi festivala spomnil, da AnimatekaPRO pripravljajo že tretjič kot sestavni del Animateke. Sicer je namenjena predvsem producentom, animatorjem in režiserjem, je pa usmerjena tudi v izobraževanje ter informiranje odločevalcev o določenih težavah na področju animiranega filma.

S programom bodo danes začeli s tekmovanjem petih projektov v razvoju iz držav nekdanje Jugoslavije AnimatekaPRO Pitch 2019. Zmagovalni projekt bo mednarodna žirija v sestavi slovenske režiserke Špele Čadež, francoskega producenta Olivierja Catherina in madžarske režiserke Reke Gacs, naznanila popoldan.

Bo pa za slovenske ustvarjalce animiranih filmov zanimiva današnja okrogla miza z naslovom Animirane serije - kako jih narediti? Prassel je spomnil, da v Sloveniji nimamo dovolj animiranih projektov, ki bi se razvijali vsako leto. »Glede na novo strategijo Slovenskega filmskega centra (SFC), s katero animirani film z naslednjim letom postaja tretji steber nacionalne filmske produkcije, smo v goste povabili direktorico SFC Natašo Bučar, da nam bo pojasnila to usmeritev,« je napovedal.

Slovenski ustvarjalci si namreč želijo večje kontinuitete pri ustvarjanju animiranih filmov, ne pa, da po dosedanji praksi v enem letu dobimo denimo tri animirane filme, naslednje leto pa nobenega. Prav tako je Prassel opomnil, da kljub odličnim animiranim serijam, ki jih ustvarjamo v Sloveniji, še vedno nimamo modela financiranja, ki bi omogočil izdelavo serije 13 ali 26 epizod in s tem uspešne mednarodne promocije na svetovnem trgu.

Na okrogli mizi bodo sodelovali še urednica otroškega in mladinskega programa na TV Slovenija Martina Peštaj, producent in režiser animiranih filmov Kolja Saksida (Zvviks) ter producent Jure Vizjak (Invida) in pa tuji gostje iz Slovaške in Češke, ki bodo predstavili, kako animirane serije nastajajo in so financirane v njihovi državi.

Predavanje Kevina Pedersena oziroma govorečega Toma

V programu AnimatekePRO bodo med drugim tudi predavanje Američana Kevina Pedersena, ki z multinacionalko Outfit7 sodeluje pri ustvarjanju sveta govorečega Toma. Ta je iz lika v igrici postal junak animirane serije, kmalu pa bo dobil svoj celovečerni film. Okrogla miza v sredo bo posvečena stanju na področju animiranega filma v baltskih državah, na katerih je tudi fokus letošnje Animateke, v petek pa bo kot primer dobre prakse predstavljen nov koprodukcijski projekt Špele Čadež in Tine Smrekar z naslovom Steakhouse, ki nastaja v sodelovanju z nemškim in francoskim producentom. Na programu AnimatekePRO bo tudi več pogovorov z avtorji.

V soboto bo AnimatekoPRO sklenila specialka, na kateri bodo Waltraud Grausgruber (Avstrija), Marie Paccou (Francija) in Ana Nedeljković (Srbija) pripovedovale o svojem delu ter se spraševale, ali je treba razmišljati o vzpostavitvi ženskih kvot na področju animiranega filma.

AnimatekoPRO na festivalu organizirajo v partnerstvu z regionalno platformo CEE Animation (ob AnimatekiPRO v Ljubljani do 5. decembra poteka tudi delavnica pod njihovim okriljem), Društvom slovenskega animiranega filma, Motovilo (CED Slovenija) in Zavodom Bunker.