Ameriški demokrati korakajo naprej proti ustavni obtožbi predsednika Donalda Trumpa, saj je preiskava njegovega ravnanja včeraj prešla v novo fazo. Prevzel jo je pravosodni odbor predstavniškega doma kongresa, ki ima ta teden zelo poln urnik. Danes bo z glasovanjem potrjeval poročilo o preiskavi, ki jo je opravil odbor za obveščevalne dejavnosti, ki je zaslišal sedemnajst prič. V poročilu bodo demokrati predvidoma razložili in utemeljili, zakaj bi bilo treba Trumpa obtožiti. Jutri pa bo pravosodni odbor začel svoja zaslišanja. Štirje pravni strokovnjaki za ustavo bodo kongresnikom in ameriški javnosti razlagali, za kakšna in katera dejanja je mogoče vložiti ustavno obtožbo proti predsedniku države. Ustava namreč le široko govori o obtožbi za »izdajo, podkupovanje in druge velike zločine in prekrške«.

Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi je že nekajkrat omenila, da bi Trumpa morda lahko obtožili za podkupovanje, ker naj bi poskušal pri ukrajinskem predsedniku Volodimirju Zelenskem doseči začetek preiskave proti nekdanjemu podpredsedniku ZDA in zdajšnjemu demokratskemu predsedniškemu kandidatu Joeju Bidnu v zameno za sprostitev vojaške pomoči Ukrajini in srečanje v Beli hiši. Trump takšen daj-dam odločno zanika. Omenja se tudi možnost obtožbe zaradi oviranja preiskave, saj Bela hiša zavrača vsako sodelovanje, noče izročiti zahtevanih dokumentov in sedanjim in bivšim funkcionarjem v vladi prepoveduje pričati.

Tri pravnike, ki bodo razlagali, za kakšna dejanja je mogoče vložiti ustavno obtožbo, so povabili demokrati, enega pa republikanci, zato bo zanimivo slišati, kako se lahko interpretacija ustave razlikuje glede na bolj liberalne ali bolj konservativne oči.

Povabilo na nedosegljiv dan

A ustavni pravniki niso edini povabljeni – demokrati so na zaslišanje jutri povabili tudi Trumpa in njegovo odvetniško ekipo. To so torej storili prav za dan, ko bo predsednik v Londonu na srečanju voditeljev zveze Nato. To je bilo znano že dlje časa, zato je Trump demokrate obtožil, da se gredo politične igrice. »Na poti v Evropo, da predstavljam našo državo in se trdo borim za Američane, medtem ko demokrati ne počno nič in so načrtno sklicali zaslišanja v postopku prevarantskega impeachmenta na isti dan kot Nato. Ni lepo!« je tvitnil. Trump je namignil, da so demokrati to storili nalašč, da bi zasenčili njegovo udeležbo v Londonu, a tudi če srečanja voditeljev zavezništva ne bi bilo, se Trump zaslišanja ne bi udeležil, saj tja ne bo niti njegove pravniške ekipe, ki je bila povabljena.

Nov prvi obraz preiskave

S selitvijo preiskave v pravosodni odbor postaja prvi obraz impeachmenta njegov predsedujoči, demokrat iz New Yorka Jerrold Nadler. Pravosodni odbor bi bil sicer logična izbira za vodenje preiskave že od začetka, vendar je demokratska predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi uvodno preiskavo raje zaupala vodji odbora za obveščevalne dejavnosti Adamu Schiffu, ki mu bolj zaupa.

Nadlerja in njegov pravosodni odbor zdaj čaka več nalog. Po današnjem potrjevanju poročila in zaslišanjih pravnikov bo najprej počakal na odgovor Bele hiše, ali namerava sploh kakor koli sodelovati v preiskavi. Rok za odgovor so ji postavili do petka. Vzporedno s tem bodo demokrati za zaprtimi vrati premlevali, ali oziroma kakšne točke ustavne obtožnice proti Trumpu bi lahko predlagali. O obtožnici bi v pravosodnem odboru lahko glasovali že prihodnji teden, še pred božičem pa tudi v predstavniškem domu.

Pelosijeva o tem včeraj ni hotela govoriti. V Madridu se je udeležila začetka podnebne konference in s svojo prisotnostjo želela sporočiti, da ZDA kljub Trumpovemu odstopu od pariškega sporazuma ostajajo zavezane ukrepom proti segrevanju ozračja. Ko so jo povprašali o domačih dogodkih, je odvrnila, da dolgoletna praksa narekuje, da se predsednika v tujini ne kritizira.