Svoja vrata bodo na današnji Ta veseli dan kulture na široko odprli številni muzeji, galerije, gledališča in drugi zavodi, ki bodo organizirali vodenje po razstavah, delavnice in še mnoge druge dobrote. Več kot tristo jih je – glede na starost obiskovalcev in regijo – naštetih na spletni strani Zavoda za varstvo kulturne dediščine.

Ljubljančani, na noge!

Ste iz Ljubljane in kracate kot kura? V Šolskem muzeju lahko obiščete učno uro lepopisa. Oče, bi svojega dijaka radi popeljali v svet Cankarjeve dramatike? V Slovenskem gledališkem muzeju bo delavnica na to temo. Otroci, so vaši starši dolgočasni? Pripeljite jih v Narodni muzej in potepanje po razstavah spremenite v raziskovalno dogodivščino z iskalnim izzivom. Gospa, se ne spomnite, kdaj ste nazadnje obiskali gledališče? V Slovenskem mladinskem gledališču vas čaka jerebika, štrudelj, ples pa še kaj, v Mini teatru pa Naj bo konec lep. Če ste raje pred platnom, lahko v Slovenski kinoteki že ujamete festival animiranega filma Animateka, v Narodni in univerzitetni knjižnici pa vas ne bodo zgolj popeljali med skrite kotičke Plečnikove stavbe, omogočili vam bodo tudi vračilo knjig brez plačila zamudnine!

Po vsej Sloveniji

Kranjčani se lahko odpravite na ogled razstav v Gorenjski muzej, v Delavskem domu Trbovlje se bodo z razstavo poklonili prazniku sv. Barbare, zavetnice rudarjev. V Slovenj Gradcu se pobudi pridružuje Koroška galerija likovnih umetnosti, knjižnica Izola pa organizira pripovedovalski večer za odrasle. Celjani pojdite po poteh Alme Karlin v Pokrajinski muzej, Mariborčani lahko odkrivate zakulisje SNG Maribor, Velenjčani pa se pridružite okraševanju novoletnih smrečic v Muzeju Velenje. šum